Kultúra és nyitottság nélkül elképzelhetetlen a fejlődés

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Budapesti Tavaszi Fesztivál és egyben a Liszt Ferenc


Kultúra és nyitottság nélkül elképzelhetetlen a fejlődés
A kultúra szerepe igen nagy a hazánkban zajló átfogó változásokban, hiszen a kreativitás, a művészet, az alkotó energia számos területen nélkülözhetetlen a megújuláshoz – hangsúlyozta ünnepi beszédében Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Budapesti Tavaszi Fesztivál és egyben a Liszt Ferenc és a „czigány zene” című kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban március 18-án.
 
Liszt Ferenc egész élete bizonyíték arra, hogy nyitottság nélkül elképzelhetetlen a folyamatos fejlődés – állapította meg az államtitkár hozzátéve, hogy ha valamikor időszerű ez a filozófia, akkor most Magyarországon különösen az.
 
2011 hazánkban egyértelműen a megújulás éve – jelentette Fónagy János. Az államtitkár szólt arról is, hogy készülőben az új Alkotmány, zajlik a gazdaság szerkezeti átalakítása, folyamatban a közigazgatás átszervezése, átalakulóban a fejlesztéspolitika és számos más, tömegeket érintő területen várhatóak olyan változások, amelyek hosszú távon jelentek megoldást a jelenlegi, közös problémákra.
 
Az államtitkár kiemelte a kultúra szerepét ebben a változási folyamatban, hiszen annak jelentős hatása lehet a gazdaság, a fejlődés és az összetartás terén egyaránt. Fónagy János példaként említette a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítását, mely nem csupán egy szép épület renoválását jelenti, hanem egyúttal egy új oktatási létesítmény kialakítását, a hangszerállomány megújítását és eszköz- és programfejlesztést is. Az államtitkár ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez a beruházás csakis olyan összefogás, tehetség, akarat és szorgalom eredményeként valósulhat meg, ami messze túlmutat magán az Akadémián.
 
A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei eseménysorozata az immár hagyományos hazai és nemzetközi sztárparádén túl megünnepli Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Programjaival kapcsolódik Magyarország Európai Uniós soros elnökségéhez is: vendégül látja a tagállamok egy-egy művészét, együttesét. A fesztivál megrendezését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 250 millió forinttal támogatja.

 

BreuerPress-media info