December 1. Az AIDS világnapja

Az Európai Bizottság szorgalmazza a jobb megelőzést és szűrést, és 1,3 milliárd euróra egészíti ki hozzájárulását az AIDS elleni globális küzdelemhez.


Az AIDS világnapja alkalmából John Dalli egészségügyi uniós biztos vitaindító beszédet tart az Európai Parlamentben a HIV-szűrésről szervezett szemináriumon. A korai kimutatás létfontosságú az időben elkezdett kezelés és a várható élettartam növelése szempontjából, mivel becslések szerint Európában a HIV-fertőzöttek mintegy harmada nem is tud a fertőzöttségéről.
A globális AIDS elleni küzdelem jegyében A. Piebalgs fejlesztési uniós biztos nemrég bejelentette az AIDS, tuberkulózis és malária elleni küzdelmet célzó globális alaphoz (GFATM) való hozzájárulás 10%-os növelését, amelyben már így is a források 52%-át biztosító EU a legnagyobb adományozó. E növelés lehetőséget ad a Bizottságnak, hogy a 2002 és 2013 között mintegy 1,3 milliárd euró hozzájárulást nyújtson.
Az AIDS világnapja előtt egy nappal John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos elmondta: „A HIV és az AIDS már több mint negyed százada nagy szenvedést okoz az embereknek és közösségeknek szerte a világon. A vírus elleni küzdelem első legfontosabb lépése a szűrés. Ideje újabb lendületet vennünk, és erősítenünk elkötelezettségünket e borzalmas betegség leküzdésében.”
A. Piebalgs fejlesztési biztos hozzátette: „Egészséges népesség nélkül lehetetlen elérni a fejlődő országokban a millenniumi fejlesztési célok megvalósításához szükséges inkluzív és fenntartható növekedést. Az AIDS továbbra is az egyik legvégzetesebb betegség, és nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk a vírus terjedésének megakadályozására.”
Annak ellenére, hogy általánosan kevesebb az új fertőzés, a HIV-fertőzöttek száma világviszonylatban továbbra is növekszik. Jelenleg a világon mintegy 33,4 millió HIV-fertőzött ember él. Továbbra is a Szaharától délre fekvő afrikai országokban a legsúlyosabb a helyzet, 2008-ban itt fordult elő az összes új HIV-fertőzés 71%-a.
Mint a fejlesztési segélyek legnagyobb adományozója, az Európai Bizottság világszerte továbbra is elkötelezetten részt vesz az AIDS elleni küzdelemben, a partnerországokkal való együttműködés formájában.
Az EU AIDS elleni küzdelemben való részvétele
2002 és 2010 között az uniós tagállamok és az Európai Bizottság több, mint 10 milliárd dollárt juttattak a GFATM-nek, azaz a GFATM rendelkezésére álló források 52%-át. A GFATM ez év júniusi jelentése szerint az alapnak köszönhetően 2,8 millió HIV-fertőzött kapott életmentő antiretrovirális (ARV) kezelést. Ezenkívül a Bizottság hozzájárulása révén 7,7 millió ember jutott rovarölőszerrel kezelt moszkitóhálóhoz és 750 000 előrehaladott állapotú fertőzött kapott antiretrovirális kombinációs kezelést.
Az Európai Bizottság a globális alap alapító tagja. Az alap 2002 óta erős politikai és pénzügyi támogatást kap a Bizottságtól. A 10%-os emelésre vonatkozó javaslatot még jóvá kell hagynia az EU költségvetési hatóságainak, illetve az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni térség országainak (AKCS).
Az EU továbbá világszerte támogatja a partnerországokat saját nemzeti egészségügyi szakpolitikáik kidolgozásában és alkalmazásában. E borzalmas betegség elleni küzdelemben az EU ezzel az eszközzel segíthet a hosszú távú és következetesebb finanszírozás biztosításában.
Forrás: europa.eu
BreuerPress/FPI/CCO info