Obama ratifikálásra ajánlotta a magyar-amerikai egyezményt

 

 

 


A 2010. február 4-én, Budapesten aláírt új megállapodás, amely az érvényben lévő 1979-es egyezményt váltja fel, az indoklás szerint jobban alkalmazkodik az amerikai adópolitikához, és egyebek között kizárja annak lehetőségét, hogy a megállapodással harmadik országból származó személyek és vállalkozások visszaélhessenek.
Szabó Gábor, a washingtoni magyar nagykövetség külgazdasági részlegének vezetője  elmondta: az új egyezmény célja egyebek között annak kizárása, hogy harmadik országbeli vállalkozások a kétoldalú megállapodás kijátszására magyarországi leányvállalatot jegyeztessenek be azzal a céllal, hogy az az Egyesült Államokban folytasson üzleti tevékenységet, majd abból a két ország valamelyikének legalacsonyabb adókulcsa alapján mentse ki a hasznát.
Szabó Gábor rámutatott, hogy az új egyezmény csak azokra a cégekre terjed majd ki, amelyeknek központja ténylegesen Magyarországon van, vagy üzleti tevékenységének túlnyomó részét valóban ott végzi, vagy részvényeit bejegyeztette a budapesti tőzsdén.
Az elnök, aki a megállapodás-tervezethez csatolta az amerikai külügyminisztérium szakvéleményét is, javasolta a szenátusnak, hogy azt mielőbb és kedvező módon ítélje meg. A megállapodás akkor lép hatályba, ha a felsőházi jóváhagyás után Barack Obama a kézjegyével látja el, s a felek kicserélik a ratifikációs okmányokat.
A magyar országgyűlés által már jóváhagyott megállapodást a hatálybalépést követő naptári év, azaz várhatóan 2011. január elsejétől kell alkalmazni.

 

BreuerPress-info