Az államot magánérdektől mentes szférává kell tenni

Orbán Viktor a második akcióterv részleteit hétfőn a Parlamentben.


Tárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról. Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát. Megkezdi a kormány nők részmunkaidős foglalkoztatásának támogatását. A kabinet bevezeti a Széchenyi-kártyát az agráriumban. Az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni – ismertette Orbán Viktor a második akcióterv részleteit hétfőn a Parlamentben.

 

 

 

Az elmúlt időszakban a magánérdekek és a piaci részérdekek dominálták az állami döntéseket – jelentette ki a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. Mint mondta, csak az állam bírja képviselni a közérdeket, és ha az nem képviseli, akkor semmi sem. A magánérdek behálózta az államot, és az állam magánérdekeket finanszírozott közpénzből.
Ha a mai napon meghozandó döntések súlyát meg akarjuk érteni, érdemes végignézni az elmúlt hónapok történéseit – jegyezte meg Orbán Viktor miniszterelnök.
A választók jelentősen átrajzolták Magyarország politikai térképét az elmúlt két választás alkalmával – tette hozzá. Jogosan szeretnék tudni az emberek, vajon az történik-e, amire felhatalmazást adtak. Október 3-án már nemcsak abban volt egyetértés, hogy mi az, amit elutasítanak, de már abban is, hogy mit szeretnének – hangsúlyozta a kormányfő. A kormány munkáját ismerve voksoltak a kormányzó pártszövetség jelöltjeire – jegyezte meg.
Orbán Viktor kiemelte, hogy az önkormányzati választásokkal lezárult a magyar politika átalakulásának időszaka. Azonban minden nagy döntés előtt érdemes visszalépni a kályhához; megvonni az elmúlt nyolc év mérlegét – fűzte hozzá a kormányfő. Érdemes megnézni, miért bénult meg az ország, miért zuhantunk a válság mélységébe.
A hatalmas bürokrácia átláthatatlan hálója alakult ki, hogy a magánérdeket elleplezze, és a közvagyon eltüntetését elkendőzze. Egyszersmind a magánérdeket vissza kell terelni annak normális helyére, a piacra – emelte ki a miniszterelnök.

Az állam feladata a közérdek érvényesítése
Az államnak az a feladata, hogy az emberek érdekeit megtestesítse – folytatta Orbán Viktor. Az elmúlt nyolc évben az állam nem lehetett a közérdek képviselője, mert magánérdekeket vett a nyakába. Az államot magánérdekektől mentes szférává kell tenni. Az állam feladata: megtalálni, hogyan érvényesítse a közérdeket – minden területen – ez a második akcióterv lényege.
A miniszterelnök kifejtette, az akcióterv három kérdéskört érint a közérdekérvényesítés jegyében: a közterhek arányos elosztását, a munkahelyteremtést, és a rossz szabályokkal szembeni törekvéseket.
Orbán hozzátette: ki kell használni a válság leküzdéséhez szükséges lehetőségeket. A magyar adófizetőkről már nagyon sok bőrt lehúztak, egyedül tőlük várt segítséget az állam. Most azok segítsenek, akik túl vannak a nehezén – ők segítsenek Magyarországnak. Azok az emberek, akiknek már a megélhetés is nehéz volt, idáig sokat fizettek be az állam kasszájába – úgy tűnt, nincs más alternatíva. Amíg ki nem jutunk a gödörből, az ország azoktól fog támogatást kérni, akiknek tőkefelhalmozása van – jelentette ki Orbán Viktor.

Szükséges a közszolgáltatások átalakítása
A döntésnél elsődleges szempont volt, hogy a válságadó arányos legyen, megfizetése ne okozzon a működésben veszélyes terhet, és ne veszélyeztessen az intézkedés munkahelyeket – fogalmazott a miniszterelnök.
Az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel a válságadóban. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban emlékeztetett: négy nappal a választások második fordulója után, 2010. április 29-én az akkor leköszönő baloldali kormány olyan szerződést kötött a nagy energiacégekkel, amelyekkel 178 milliárd forintról mondott le a magyar adófizetők pénzéből. Válság idején az előnyös pozíciókból származó hasznot illik megosztani azzal a közösséggel, amelyik a hasznot létrehozta – tette hozzá a miniszterelnök, megismételve: a kormány három évre tervezi a válságadókat.
Orbán Viktor beszédében kitért arra is, hogy nem halasztható a közszolgáltatások ésszerű átalakítása. Ezért a kabinet tárgyalásokat kezdeményez minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról – jelentette be.
Az állam működését is meg kell tisztítani a magánérdektől, ezért tarthatatlan a PPP-rendszer – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve: van más út a szükséges fejlesztésekre úgy, hogy az a közérdeket szolgálja, és nem csak a magánzsebek mértéktelen duzzasztását az adófizetők kárára. Emiatt szükség van a PPP-beruházások felülvizsgálatára, a szerződéskötések azonnali felfüggesztésére – húzta alá.
Az állami nyugdíj garancia az értékállóságra
Orbán Viktor szerint a magánérdek agresszív térnyerésének a közérdek kárára tipikus példája a magánynyugdíjpénztárak rendszere. Tarthatatlannak nevezte, hogy bárki számára kötelezővé tegye a politika, hogy a pénzét kockáztassa . Amerikai példával érvelt, ahol tisztán magánrendszer van, és sok ember bukta el a pénzét a válság következtében, amit soha, senki sem fizet vissza nekik. A hazánkban levő magánnyugdíjpénztári rendszert csak az újonnan csatlakozó országoknál vezették be, a régebbi tagoknál nem engedték, hogy az állami és a magánszféra összekeveredjen. Az állami nyugdíj az egyetlen, amely garantálni képes mindenki számára az értékállóságot. Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat, és a nyugdíjak értékét, ezért lehetőséget adunk a visszalépésre az állami pénztárba, és aki visszalép, annak az állam garantálja, hogy nem éri veszteség – szögezte le a kormányfő.

Arányos adózás
Ki kell söpörnünk a magánérdeket az állami vállalatok világából is – szögezte le Orbán Viktor. A magyaroknak elegük van abból, hogy az ő szolgálatukra létrehozott, az ő pénzükön üzemeltetett vállalatokat bűnözők szállják meg, és szervezetten hordják ki belőlük a közpénzt – jegyezte meg. A közérdek azt kívánja, hogy szigorúan ellenőrizzük és elszámoltassuk ezeket a szolgáltató vállalatokat. Ennek megfelelően első lépésként közös holdingba tömörítjük a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítjuk a BKV-val való együttműködést – jelentette be a miniszterelnök.
Az állami bürokrácia kapcsán a miniszterelnök kifejtette: ezen a téren legalább 5 százalékot lehet spórolni, ezáltal több tízmilliárd forintnyi közpénzzel maradhat több a kasszában.
A kormányfő szerint meg kell teremteni az adófizetés bescsületét, de ez csak arányos adózással lehetséges. A jövő év első napjától arányos adózást vezetünk be. Aki tízszer annyit keres, az tízszer annyit adózik, aki pedig több emberről gondoskodik, több gyereket nevel, az kevesebb adót fizet. Ez így tisztességes és ésszerű – fogalmazott Orbán Viktor.

Részmunkaidős foglalkoztatás támogatása
Megkezdi a kormány a nők részmunkaidős foglalkoztatásának támogatását. Ha valaki nyolc óra helyett kétszer négy órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak – jelentette be Orbán Viktor a parlamentben. Emellett közölte azt is, megállapodást írnak alá a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, „duális” szakképzési rendszer bevezetését indítja meg Magyarországon.
Széchenyi-kártya az agráriumban
A kormány bevezeti a Széchenyi-kártyát az agráriumban, és 2011 végére megteremti a fejlesztési ügyekben a papírmentes pályázás lehetőségét – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy lehetővé teszik a helyi termelői piac megnyitását,és forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.
Szólt arról is, hogy eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millió forintról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma.

 

BreuerPress-info