Oberländer Áron, Mordecháj Áron Chájim ben Eliezer.

New Yorkban életének 82. évében elhunyt


New Yorkban életének 82. évében elhunyt Oberländer Áron, Mordecháj Áron Chájim ben Eliezer.

CÖDÁKÁ – A HALÁL ELLENSZERE

Pakson született, Újpesten nőtt fel, Pápán tanult a német megszállásig, a Holokausztot Pesten élte túl. A háború után New Yorkba emigrált, és az ottani Pápai Hitközség egyik alapítója és vezetője volt a mai napig.
Oberländer Áron sohasem felejtette el azt, hogy Magyarországon született, sohasem felejtette el a várost, ahol ifjúkorát töltötte.
A Pápai Hitközség vezetőjeként óvó és féltő tekintettel figyelte a Pápán lévő temetők és imaház sorsát, a legnehezebb években is mindent megtett azért, hogy ezek a helyek ne vesszenek el.
Az egyik kezdeményezője volt annak, hogy a New Yorkban élő pápai közösség kezébe vegye a temetők, és az imaház gondozását. Erejét és egészségét nem kímélve dolgozott azon, hogy ehhez a megfelelő anyagiakat előteremtsék.
A magyar zsidóság egyik legkiválóbb tagját veszítette el, amikor Ő a mai napon Ros Hásónó előestéjén eltávozott közülünk.
Gyászolja családja, köztük Oberländer Baruch rabbi, és az egész magyar zsidóság, mindenki, aki ismerte és szerette.

Naftali Kraus blogja

2010. szeptember 8., szerda

CÖDÁKÁ – A HALÁL ELLENSZERE

OBERLANDER ÁRON ZC”L            

  

„LAPZÁRTAKOR”, VAGYIS RÖVID IDŐVEL AZ ÜNNEP (ROS HÁSÁNÁ) BEKÖSZÖNTÉSE ELŐTT, ÉRKEZETT A HIÓB-HIR:  OBERLANDER ÁRON, A BUDAPESTI CHÁBÁD SÁLIÁCH, BARUCH OBERLANDER RABBI, ÉDESAPJA, NEW-YORKBAN 82 ÉVES KORÁBAN, HOSSZAS BETEGSÉG UTÁN ELHUNYT.

 

    Pakson született, Újpesten nŐtt fel, Pápán tanult a német megszállásig, a Holokausztot Pesten élte túl. A háború után New Yorkba emigrált, és az ottani Pápai Hitközség egyik alapítója és vezetöje volt a mai napig..

 

Az esti ünnep miatt a siva ma 18 óráig tart. Vigasztaló barátait és ismerőseit 18 óráig várja otthonában, (1075 Budapest, Wesselényi utca 4., I. em. 1a), Oberlander rabbi.

                                    ***

A gyászoló házban szokás perselyt kihelyezni, mert Bölcseink szerint „cödáká tácil mimávet” az adakozás a halál ellenszere. Kérlek, adakozzatok Édesapám, Mordecháj Áron Chájim ben Eliezer emlékére – ez lehet pénzadomány, vagy még inkább micva adomány, például holnap és pénteken meghallgatni a sófárfújást, amire zsinagógánkban, a Vasvári Pál utcában körülbelül délben fog sor kerülni (az ima 9 órakor kezdodik –) irja gyászjelentésében a gyászóló rabbi.

 

                                     *

     A chábád hivei, szimpatizánsai és barátai világszerte  osztoznak a népszerü  „Báruch” fájdalmában édesapja halála felett. A jó Isten vigasztalja meg őt Cion gyászólóival együtt és ne tudjon többé fájdalmat, (NK)

 

 

BreuerPress-info/zsido.com/mazsihisz.hu