Elárverezték Hitler börtönéletéről szóló dokumentumokat

 Adolf Hitler börtönéletéről tanúskodnak.

 


Elárverezték Hitler börtönéletéről szóló dokumentumokat

 Huszonhétezer eurót (7,7 millió forintot) fizetett egy ismeretlen magánszemély pénteken egy árverésen azért a mintegy 500 dokumentumért, amelyek Adolf Hitler börtönéletéről tanúskodnak.

    1924-ben Hitlert a Nürnberg közelében lévő Landsberg börtönben tartották fogva, innen származnak az elárverezett dokumentumok, amelyeket egy nürnbergi férfi talált meg néhai apja holmijai között. Az apa az ócskapiacon vásárolta meg az iratcsomót még a múlt század 70-es éveiben – közölte korábban Werner Behringer, akinek a bajorországi Fürthben működő aukciósháza pénteken kalapács alá bocsátotta az iratokat.
     A bajor állami irattár levéltárosa megvizsgálta a dokumentumokról átküldött képeket, és megállapította, hogy azokon olyan pecsétek és jelzések szerepelnek, amelyek megfelelnek a börtön korabeli más dokumentumainak. „Hitelesnek tűnnek, de igazi vizsgálatot csak akkor végezhetünk, ha kezünkbe kerülnek az eredeti iratok” – közölte.
    Jóllehet a dokumentumok közül Hitler csak egyet írt alá személyesen, és annak ellenére, hogy fogságáról számos más információ is rendelkezésre áll egyéb forrásokból, érdekes betekintést nyújtanak abba az időszakba, amelyben a náci vezető megalapozta felemelkedését.
    Hitler az 1923-as, a nácik által a hatalom megragadására szervezett müncheni „sörpuccs” (egy sörpincében kikiáltott hatalomátvétel) bukása után került a Landsberg-börtönbe. Noha Hitler ötévi börtönbüntetést kapott, ebből csak kilenc hónapot töltött le. Jobboldali politikai kurzusa és német nacionalizmusa révén befolyásos barátokra tett szert, köztük volt Erich Ludendorff tábornok, az I. világháború egyik hőse is. Ludendorff többször is meglátogatta a börtönben, és a dokumentumokból kitűnik: a porosz tábornoknak megengedték, hogy tetszése szerinti ideig egyedül maradjon a volt osztrák tizedessel.
    Otto Leybold, a börtön igazgatója 1924. szeptember 18-i feljegyzésében azt írta Hitlerről, hogy „mindig szerény, belátó és udvarias volt, különösen az intézmény személyzetének tagjai iránt”.
    A náci vezető börtönidejének legnagyobb részét hírhedt könyve, a Mein Kampf (Harcom) megírásának szentelte.

 

BreuerPress/MTI/AP/dpa