Gáti György a fotográfus

Amikor a fotográfus


Gáti György testvérvárosképei

 

Amikor a fotográfus említette, hogy Ustronba készül, hát gyorsan rákerestem a városnévre a Google képkeresőn. És bőszen elgondolkodtam, hogy a gyönyörű tájon kívül vajon mit tart majd megörökítésre alkalmasnak a fotográfus, aki a különös dolgok még különösebb részleteinek képi tolmácsolója.

 

Eddig ugyanis jobbára az épített környezet különleges darabjai ihlették fotografálásra.

Ennek bizonyítéka a Szabadság-hídról készült kiállítása, a Gellért szállóról és fürdőről szóló anyaga és az Eleven (11) Színek c. tárlata is. (Jelzem: mind újbudai témák!)

 

Hazatértekor – Újbuda lengyelországi testvérvárosának fényképezéséből -, mielőtt megmutatta volna a képeit, azt mondta: „Most is ékes bizonyítékát leltem annak, hogy a fotográfia képes szavakkal nem- vagy  nehezen leírható dolgok feldolgozására és megmutatására.”

 

A képeket látva újra megbizonyosodtam arról, amit egy kritikusa írt a 2005-ös Kerület Napján nyílt kállítása kapcsán: „Van, akinek egzotikus tájakra kell mennie vagy az életét kockáztatni egy frontvonalban, hogy érdekes témát találjon. Gáti lemegy a boltba, és útközben megleli.”

(Csala Bertalan )

 

Gáti számára a látvány ürügy a képcsináláshoz. A fogaskereket és a macskát, a falevelet és a márványtáblát, a kerámiacipőt és a vízcseppet úgy használja képeinek alkotóelemeiként, hogy kérlelhetetlenül szigorú kompozíciói – bár gyakran részleteket mutatnak – tartalmazzák az egészet, és a témának egy jóval tágabb kivágatával ismertetik össze a nézőt, mint ami a képen látszik.

 

Szerencsés fényképésznek vallja magát. Azt mondja, hogy Ustronban is mekkora mázlija volt, hogy a patakparton öszetalálkozott a három kirakati bábúval, meghogy épp akkor bukkant elő a pók Szent Péter tenyerén, amikor a szobor falra vetülő árnyékát fotózta. Hogy a pilóta emlékmű mögött milyen szépen rendeződtek a drótok és a felhők, és a macska is ideális helyen heverészett a szanatórium előtt.

 

Tudják milyen ez a szerencse?

Nos olyan, hogy az ottaniak elmesélése szerint a hajnalokat és az alkonyatokat a Wisla partján töltötte – állványra rögzített kamerájával. és olyan, hogy a vendéglátóktól kapott fürdőbérletet egyetlen használat nélkül hozta haza. Hogy a hídról madarakat etetők már az első naptól tudták, hogy a kenyérdarabkákat olyan szögben kell hajítani, hogy a madár a fényképezőgép és a lemenő nap között repüljön át. Hogy a heverésző macskát az aszfalton fekve leképező fotográfushoz aggódva siettek segítségül a szanatóriumban botokkal és mankókkal sétálók – azt sejtvén, hogy biztos elesett, azért fekszik… Hogy egy üvegfalon átderengő női alak hosszantartó fényképezése során összegyűlő, gyanakvó dolgozósereg talán máig sem érti, hogy mi megörökítenivaló lehet egy árva mattüvegfalon….

 

A fenti sorokból kiolvasható, hogy a Szent Péter tenyerén – Ustron-i anzixok című kiállításon nem turisztikai reklámfotókat és nem sablonos látványokat mutat számunkra a művész és a Karinthy Szalon. Meggyőződéssel írom, hogy a tárlat megtekintése során az ustroniak számára is meglepetés lesz amit és ahogyan Gáti eléjük tár a saját környezetükről.

 

Hálával említi Jacekot és Maciejt akik az ott töltött 5 napja során segítették a munkáját. Méltatja a helyieket, akik megértő mosollyal és toleranciával fogadták a bárhol, bármikor felbukkanó fényképészt. Dícséri a nyugalmat és az inspiráló hangulatot, melyet ez a város áraszt. És ígéri, hogy amint teheti visszamegy, hogy kihasználja a még érintetlen fürdőbérletet.

————————————————————

Gáti György (55) megrögzött Bartók Béla úti lakos. Születése után ez lett az első otthona, és ma is itt él.  A legmagasabb hazai fotográfiai elismerés- Balogh Rudolf-díj átvételekor is arról beszélt, hogy milyen fontos a környezet, amiben az ember felnő, és hogy mennyire mélyen élnek benne a gyerekkori Gellért-hegyi és Szabadság-hídi séták, a Schmidt-kerti (a mai Államigazgatási Főiskola egykori területe) bújócskák és a biciklizni-tanulás a Park Étterem (ma Hemingway) mögött, amelynek édesanyja volt az első üzletvezetője. Következő kiállítását egy szebb napokat látott és  jobb sorsra érdemes épületről– a Bartók Béla út 1.-ről – készíti.

 

Halasi Antal

Gáti György: SZENT PÉTER TENYERÉN – Ustroni Anzixok című fotókiállítása november 27-ig tekinthető meg a Karinthy Szalonban (Budapest, XI. Karinthy Frigyes út 22.),  munkanapokon 11-18 óráig, szombaton 10-14 óráig és a rendezvények ideje alatt.

 

www.gatifoto.hu

www.karinthyszalon.hu