Obama egészségügyi terve

Minden amerikai számára elérhető egészségügyi ellátás és biztosítás megteremtéséről beszélt B. Obama amerikai elnök


Obama, amerikai elnök alapvetően nem okozott nagy meglepetést, amikor Chicagóban, az Amerikai Orvosszövetség éves ülésén az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveiről beszélt, hiszen ezt az elnökválasztási kampányában számtalanszor megígérte.

 

Amiért mégis meglepőnek tekinthető Obama beszéde az az, hogy valójában első ízben mondta el konkrét elképzeléseit a legilletékesebbek, az orvosok előtt.  A chicagói ülés résztvevői többször is nemtetszésüknek adtak hangot. Az orvosok érdeklődéssel és megelégedéssel hallgatták Obama terveit, amikor az egészségügyi adminisztráció, a bürokrácia csökkentéséről beszélt, azonban nemtetszésüknek adtak hangot, amikor a magán és az állami egészségbiztosítási program közötti választási lehetőségekről esett szó.

Obama azt tervezi, hogy az amerikai állampolgárok választhatnak majd a magán és az állami egészségbiztosítás között. Ezt azonban az orvosok úgy értékelték, hogy a non-profit jellegű állami egészségbiztosítási rendszer versenyelőnyt élvez majd a magánbiztosítással szemben. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy tömegesen fognak az amerikai állampolgárok az állami rendszerbe bejelentkezni.

 

John McCain republikánus szenátor szerint, ha bevezetik az Obama által szorgalmazott állami rendszert, az megnöveli majd a költségeket és háttérbe szorulnak a magánbiztosítók.

Obama véleménye ezzel szemben az, hogy Amerika hosszú távú pénzügyi érdeke, hogy az egészségügy kérdését rendezzék. Obama szerint rendezni kell biztosítását annak a mintegy 46 millió állampolgárnak, a lakosság 15 százalékának, aki jelenleg semmiféle biztosítással nem rendelkezik. Ezért Obama első hivatali évének végéig a kérdést rendezni szeretné.

A szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell azzal érvel a terv ellen, hogy Obama elképzelése rontana az egészségügyi ellátás színvonalát, s növelné a bürokráciát. A republikánusok azt javasolják, hogy egyrészt a szakmai szervezetek ajánljanak egészségbiztosítási programokat a lakosságnak, másrészt a kisjövedelműek kapjanak adókedvezményt a piaci alapon működő magán és nem állami egészségbiztosítás megvásárlásához.  A republikánus elképzelés szerint nem lenne kötelező biztosítás.

 

Obama beszédében szerette volna megnyugtatni az orvosokat azzal, hogy elmondta, a kormány nem kíván beleszólni a szakmai döntésekbe.

 

 MCOnet / BreuerPress info (Barát Tamás New York)