Új korszak

Hillary Clinton: 

az amerikai

diplomáciában


Hillary Clinton amerikai külügyminiszter első hivatali napján csütörtökön kijelentette: új korszak kezdődik az amerikai diplomáciában, de nehéz idők várhatók.

    A szenátus által előző nap megerősített, majd hivatalába rögtön beiktatott miniszter hivatalosan átvette a State Department irányítását.
    A washingtoni külügyminisztérium bejáratánál az intézmény mintegy ezer munkatársa éljenezve köszöntötte Clintont, aki kijelentette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy „nyilvánvaló legyen, az erőteljes diplomácia és a hatékony megközelítés Amerika jövőjének két legjobb, hosszú távú eszköze”.

 

    „Teljes szívvel hiszem, hogy ez egy új korszak Amerika számára” – mondta.
    Clintont irodájában üdvözlő levél várta elődjétől, Condoleezza Rice-tól, akit bíráltak, amiért nem tett eleget azért, hogy a diplomaták nagyobb központi támogatást kapjanak.
    „Nem lesz könnyű; nem szeretném, ha bárki azzal a gondolattal távozna erről a rendkívül meleg fogadtatásról, hogy óh, istenem, nagyszerű lesz; kemény lesz” – fogalmazott Clinton a diplomaták előtt.
    Barack Obama keddi beiktatási beszédében egyebek között arról beszélt, hogy Amerika új módon fog közeledni a muszlim világhoz, a kölcsönös érdekek és tisztelet talaján. Hillary Clinton pedig szenátusi meghallgatásán jelezte: új nyitás várható Irán, Szíria és más olyan országok kormányai felé, amelyek ellenségesek az Egyesült Államokkal szemben.

 

BreuerPress/MTI