A Magyar Kultúra Követe

Hiller István átadta

 A Magyar Kultúra

 Követe címeket


Hiller István átadta A Magyar Kultúra Követe címeket

A Magyar Kultúra Követei 2009-ben: Fischer Ádám karmester, Konrád György író, Kurtág György zeneszerző, Kati Marton magyar-amerikai író, Tompa Gábor rendező, Vásáry Tamás zongoraművész, Zób Kati divattervező

 

            Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint A Magyar Kultúra Követe cím nem egyszerűen elismerés, nem a hagyományos értelemben vett kitüntetés, nemcsak arról szól, hogy egy közösség, a Köztársaság megköszöni az addigi kiemelkedő tevékenységet. Hanem megbízatás is, felkérés, ahogy követeket egy közösség, egy ország arra kér, hogy képviselje őt egy másik közösség előtt. A tárcavezető ezt a Magyar Tudományos Akadémián, A Magyar Kultúra Követe címátadási ünnepségen mondta.

 

            Mint arra Hiller István rámutatott, három évvel az alapítás után jó esély van arra, hogy a Magyar Kultúra Követe cím hagyomány legyen: „Hagyomány az, amely ha elmarad, hiányzik, hagyomány az, amelyhez tartozni, a Magyar Kultúra Követei közül egynek lenni, érdem, megtiszteltetés”.

            A Magyar Kultúra Követei az elmúlt két évben azt folytatták, amit korábbi életükben tettek, de úgy, hogy immáron ország-világ előtt hivatalosan is felkértek, s nemcsak elismerve, hanem teljesítményüket elismerve dolgoztak.

            Idén, 2009-ben olyan nagyszerű alkotók kapnak felkérést, megbízatást, akik már eddig is, országhatáron belül és azon kívül, kontinensen túl vitték a magyar kultúra, a magyar nemzet hírét, jobbították és alakították azt – hangsúlyozta az oktatási és kulturális miniszter, s hozzáfűzte: a legjobb országkép-formálás a kultúra és annak magas szintű képviselete, az alkotás.

BreuerPress-info