KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

SZÍRIA JAVASLATOT TETT IZRAELNEK



    SZÍRIA JAVASLATOT TETT IZRAELNEK A GOLÁN-FENNSÍK JÖVŐBELI HATÁRAIRÓL
    Damaszkusz – Szíria javaslatot tett az Izrael által megszállt Golán-fennsík jövőbeli határaira vonatkozóan, és várja a zsidó állam válaszát a török közvetítőkön keresztül – közölték a szíriai-izraeli közvetett tárgyalásokhoz közel álló források. A szíriai dokumentum hat földrajzi helyre vonatkozóan vázolja fel a terület tervezett határait. Damaszkusz abban bízik, hogy ha Izrael elfogadja a hat helyszínre vonatkozó javaslatot, jövőre tető alá lehetne hozni a békemegállapodást. A szíriai fél azonban arra is számít, hogy a jelenlegi izraeli belpolitikai helyzet miatt egyhamar nem fognak választ kapni a felvetésükre – közölték hétfőn jól értesült források.
    
    SARKOZY SZERINT HORVÁTORSZÁG EU-TAG LEHET 2010-BEN VAGY 2011-BEN

    Brüsszel – Horvátország 2010-ben vagy 2011-ben valószínűleg az Európai Unió tagjává válhat – mondta a francia köztársasági elnök az Európai Parlament keddi strasbourgi ülésén. Nicolas Sarkozy, akinek országa december 31-ig tölti be az EU soros elnöki tisztségét, a francia félév mérlegét megvonó beszédében az unió további bővítésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „ha a dolgok rendben mennek”, akkor Horvátország 2010-ben vagy 2011-ben csatlakozhat a 27-ekhez. Továbbra sem körvonalazódik ugyanakkor a megoldás a horvát-szlovén határvitában, jóllehet a horvát uniós csatlakozási tárgyalások következő, döntő jelentőségű pénteki fordulójára fontos lenne megegyezésre jutni – jelentette kedden a szlovén média, amely szerint eredménytelenül zárult Borut Pahor szlovén és Ivo Sanader horvát kormányfő erről szóló hétfői telefonbeszélgetése.
    ALÁÍRTÁK A KOALÍCIÓS SZERZŐDÉST UKRAJNÁBAN
    Kijev – Aláírták az ukrajnai koalíciós kormányról szóló megállapodást kedden a három részes párt képviselői. A Nyugat-barát kormány gerincét Viktor Juscsenko elnök Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) pártja és a kormányfő, Julija Timosenko Tömbje (BJuT) alkotja. Hozzájuk csatlakozott a házelnöknek egy hete megválasztott Volodimir Litvin vezette pártszövetsége. A szerződést a NU-NSZ részéről aláíró Borisz Taraszjuk elégedetten nyilatkozott arról, hogy az országban létrejött „a nemzeti fejlődés, stabilitás és rend koalíciója”. Megfigyelők viszont figyelmeztetnek arra, hogy törékeny pártszövetség vette át Ukrajnában a kormányzást. Juscsenko pártjának több képviselője ugyanis ellenezte az egy héttel ezelőtt létrejött koalíciós megállapodást. A kormánykoalíciónak elméletileg összesen 258 képviselői helye van a 450 fős ukrán törvényhozásban.


    JOHN KERRY AZ AMERIKAI SZENÁTUS KÜLÜGYI BIZOTTSÁGÁNAK ÚJ VEZETŐJE
    Washington – Barack Obama leendő amerikai elnök Ken Salazar coloradói szenátort választotta belügyminiszterének, aki korábban környezetvédelmi jogászként tevékenykedett – közölte hétfőn egy magas rangú demokrata párti politikus. A megválasztott elnök előzőleg, sajtóértekezletén még csak annyit mondott, hogy rövidesen bejelenti, kit nevez ki a tárca élére. A leendő amerikai belügyminiszter Obama energetikai kérdésekkel foglalkozó stábjának kulcsfontosságú tagja lesz, ő felügyeli ugyanis az állami földterületek haszonbérbe adását olaj- és gázlelőhelyek kiaknázására. Harry Reid, a felsőház demokrata párti többségének vezetője bejelentette, hogy John Kerry volt amerikai demokrata párti elnökjelöltet nevezték ki a washingtoni szenátus befolyásos külügyi bizottságának élére. A 65 éves Kerry az amerikai alelnökké megválasztott Joe Bidentől veszi át a tisztséget, miután ez utóbbit január 20-án beiktatják hivatalába.
    DÉL-KOREAI KÉPVISELŐ: ÉSZAK-KOREÁNAK AKÁR 20-NÁL IS TÖBB ATOMBOMBÁJA LEHET
    Szöul – Egy dél-koreai parlamenti képviselő szerint Észak-Korea valószínűleg sikeresen állított elő legalább 20 kisméretű atombombát, amelyek elég könnyűek ahhoz, hogy hagyományos rakétákba szereljék be azokat. Kim Hak Szong, a kormányzó dél-koreai Nagy Nemzeti Párt képviselője kedden egy szöuli biztonsági fórumon vázolta fel elméletét. Emlékeztetett arra, hogy korábban az amerikai és a dél-koreai kormány is úgy vélekedett: a phenjani rezsim 7-8 atombombát gyárthatott eddig. Ezek a becslések egy 20 kilotonnás robbanófejet vettek alapul, 6-7 kilogrammnyi plutóniummal, továbbá Washington és Szöul Phenjan plutónium-termelését 40 kilogrammra becsülte. Kim szerint viszont Észak-Korea kis méretű nukleáris fegyvereket gyártott, amelyekhez elég lehet darabonként 2-3 kilogramm plutónium, és így akár 20 vagy több atombombával is rendelkezhet.
    RICE: A NEMZETKÖZI BÜNTETŐINTÉZKEDÉSEK KEZDIK MEGOSZTANI AZ IRÁNI VEZETÉST
    Washington – A Teheránra kiszabott nemzetközi büntetőintézkedések hatására az iráni vezetés egy része kezdi megkérdőjelezni, hogy érdemes volt-e Iránnak ilyen mélyen elszigetelni magát nukleáris programja miatt – állította Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy interjúban Washingtonban. „Az irániak súlyos árat fizetnek hozzáállásukért” – mondta helyi idő szerint hétfőn a hivatalából néhány héten belül távozó külügyminiszter az AP hírügynökségnek. „(A szankciók) még nem győzték meg őket teljesen arról, hogy irányt kellene változtatniuk, de a kormányzaton belül többen már az országnak okozott károkról és költségekről beszélnek, illetve arról, hogy talán hiba volt a külvilágtól ennyire elszigetelődni az
atomprogramhoz való feltétlen ragaszkodás miatt” – tette hozzá.
    
    AZ EURÓPAI PARLAMENT NAPIRENDJÉN A KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYSÉRTÉSEK UNIÓS SZINTŰ BÜNTETÉSE
    Brüsszel – Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi ülésének napirendjére került az Európai Bizottság irányelvtervezete, amelynek alapján az unió egész területén büntetnék a bármely tagállamban elkövetett sebességhatár-túllépést, az ittas vezetést, a biztonsági öv bekötésének mellőzését, valamint a piros jelzésnél való megállás elmulasztását. Tavaly több mint 40 ezren vesztették életüket közúti balesetben az Európai Unióban. Az EU 2001-ben kitűzte célul, hogy 2010-re csökkentsék a felére a halálos balesetek számát. Ennek ellenére 2005-ig az áldozatok száma évről évre nőtt, és 2007-ben sem történt kevesebb közlekedési haláleset.  Az Európai Bizottság, az EU „kormánya” ezért irányelvtervezetet dolgozott ki a fent említett négy – legtöbb halálos áldozatot követelő – közúti szabálysértés büntetésére. Az új irányelv megkönnyítené a büntetést akkor is, amikor a járművezető a cselekményt egy másik tagállamban követi el.
    MERÉNYLETET KÍSÉRELTEK MEG EGY ZIMBABWEI KATONAI VEZETŐ ELLEN
    Harare – Merényletet kíséreltek meg Zimbabwéban egy katonai vezető, Robert Mugabe elnök hű szövetségese ellen.  kormány ellenőrzése alatt álló, Herald című zimbabwei lap idézte kedden Kembo Mohadi belügyminisztert, aki szerint szombaton meglőtték Perence Shirit, a légierő parancsnokát. Az incidens akkor történt, amikor Shiri a birtokára tartott (amelyet 2000-ben koboztak el egy fehér földbirtokostól). A katonai parancsnok megsebesült, jelenleg a hararei kórházban ápolják. A ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) párt szerint Shiri más katonai parancsnokokkal együtt irányította a júniusi elnökválasztás második fordulója előtt kibontakozott erőszakkampányt. Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető a támogatói elleni erőszak miatt bojkottálta a választás második fordulóját.
    ECSAPTAK AZ OLASZ HATÓSÁGOK A SZICÍLIAI COSA NOSTRÁRA
    Palermo – Eddig soha nem látott erőkkel csaptak le az olasz hatóságok kedden hajnalban a szicíliai szervezett alvilág, a Cosa Nostra hálózatára, hogy lefejezzék annak új vezérkarát.  palermói megyei csendőrség 1200 tagjának helikopterekkel is megerősített, Perseo fedőnevű akciója során eddig 99 embert tartóztattak le. A felgöngyölítést Toszkána tartomány egyes területeire is kiterjesztették. z összehangolt hadművelet kilenc hónapig tartó nyomozás eredménye volt. Mint Pietro Grasso a maffiaellenes harc olasz országos főügyésze a La Repubblica című római lap internetes kiadásának elmondta, a mostani akciónak az volt az elsődleges célja, hogy megakadályozzák a 2006. júniusi „Gotha” akcióval szétzúzott bűnszövetkezet talpra állítását, és sikerült azoknak a többségét letartóztatni, akik a Cosa Nostra tervezett új stratégiai rendszerének kiagyalói voltak.
BreuerPress/MTI