KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

MERKEL A HALLGATÁS VESZÉLYÉRE FIGYELMEZTETETT

A KRISTÁLYÉJSZAKA ÉVFORDULÓJÁN    SLOTA A SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG BIZTONSÁGI TANÁCSA ÉS AZ EU INTÉZMÉNYEINEK MAGYARORSZÁG ELLENI FELLÉPÉSÉT SÜRGETI
    Pozsony – Szlovákia megvédése érdekében a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának összehívását és az Európai Unió intézményeinek Magyarországgal szembeni lépéseit sürgető felhívást tett közzé vasárnap Pozsonyban a szlovák kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Ján Slota a Biztonsági Tanácstól azt várja, hogy vizsgálja meg Szlovákia biztonsági helyzetét, és tegye meg a polgárainak biztonságát és az ország területi egységének megvédését szolgáló intézkedésekkel kapcsolatos javaslatait. Slota egyúttal felszólítja az Európai Unió intézményeit, hogy „szegüljenek végre szembe a magyarországi helyzettel”, és adják Budapest értésére, hogy megengedhetetlen „a fasizmus népszerűsítésének propagandája”. Slota szerint a szlovák és magyar kormányfő találkozóját késlekedés nélkül meg kell tartani.
    BUGÁR ÉS MADARIC MIELŐBBI GYURCSÁNY-FICO TALÁLKOZÓT SÜRGETNEK
    Pozsony – Marek Madaric szlovák kulturális miniszter Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő mielőbbi találkozóját sürgette egy vasárnapi televíziós vitában, ahol vitapartnere, Bugár Béla olyannyira egyetértett vele, hogy azt mondta: e feszült helyzetben a két kormányfőnek hetente, vagy legalább kéthetente kellene találkoznia, mert a helyzet megnyugvása ezt kívánja. Bugár – a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke, a párt parlamenti képviselője – felvetette, hogy a magyar-szlovák feszültségeket mérsékelni hivatott folyamatba az Európai Unió akár közvetítőt is delegálhatna. Bugár úgy látja: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügyében gerjedt vita a két házelnök, a magyar Szili Katalin és a szlovák Pavol Paska találkozójával szintén feloldható.
    AZ IZRAELI-PALESZTIN BÉKEFOLYAMAT TOVÁBBVITELÉRŐL TANÁCSKOZOTT A KÖZEL-KELETI KVARTETT
    Sarm es-Sejk – A George Bush amerikai elnök által tavaly újraindított békefolyamat továbbvitelét ígérték az izraeliek és a palesztinok vasárnap a közel-keleti kvartett egyiptomi tanácskozásán. A békefolyamatban közvetítő kvartett négy tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – ugyanakkor elfogadta, hogy nem fognak nyomást gyakorolni a két félre a béketárgyalásokon és céldátumot sem tűznek ki a békeszerződésre. Előzőleg Cipi Livni izraeli külügyminiszter arról beszélt az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartott értekezleten, hogy „komoly előrelépéseket” értek el a 2007. novemberi annapolisi értekezlet óta folyó tárgyalásokon. Hozzátette: biztos abban, hogy létrejön egy független palesztin állam, de az nem lehet „terrorista állam”. Mahmúd Abbász palesztin elnök a nemzetközi közösség további támogatását kérte.
    ELLENTMONDÁS AZ OBAMA-KACZYNSKI TELEFONBESZÉLGETÉS KAPCSÁN, RAKÉTAVÉDELEM
    Washington – Ellentmondás alakult ki Lech Kaczynski lengyel államfő és Barack Obama megválasztott amerikai elnök stábja között a hét végén az amerikai rakétavédelmi rendszer Lengyelországot is érintő kelet-európai kiterjesztése témájában – közölte címlapján a vasárnapi The
Washington Times. Obama 15 külföldi vezetővel folytatott rövid telefonos megbeszélést keddi megválasztása után, köztük a lengyel elnökkel is. A megbeszélésről azonban a két fél eltérőképpen számolt be. Kaczynski szerint Obama azt ígérte, hogy Amerika folytatja a rakétavédelmi programot. Obama átmeneti stábja ezt cáfolta, hangsúlyozva, hogy Obama nem kötelezte el magát ez ügyben.
    HÚSZ HALOTT EGY OROSZ ATOMTENGERALATTJÁRÓN
    Moszkva – Súlyos baleset történt egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón helyi idő szerint szombat este a Japán-tengeren: húsz ember életét vesztette és húsznál is több megsérült, de a hajtómű rendben működik, sugárzásveszély nincs és a járműben nem keletkezett jelentős kár. Vlagyimir Markin, az orosz ügyészség nyomozóbizottságának szóvivője vasárnap közölte: az első szakértői vizsgálatok szerint az áldozatok életét a tűzoltó rendszer indokolatlan beindulásakor kiáramló freongáz oltotta ki. A 21 halott közül három a fegyveres erők tagja, 17 pedig civil személy volt. A baleset a gyári próbajárat során történt. Az Interfax hírügynökség által idézett szakértők szerint a tűzoltó rendszer beindulását a gyári átadó személyzet által elkövetett hiba okozhatta.
    AZ AMERIKAI MAGYAR KONGRESSZUSI KÉPVISELŐJELÖLT VESZÍTETT
    Washington – Nem került be az amerikai kongresszusba Andrew Harris magyar származású, republikánus párti képviselőjelölt; szoros versenyben elveszítette a keddi választást demokrata vetélytársával szemben Maryland egyes számú választókerületében – közölte a vasárnapi The New York Times. A még mindig nem végleges adatok szerint Harris mindössze2003 szavazattal, a leadott voksok 0,5 százalékával kapott kevesebb szavazatot, mint Frank Kratovil, aki 1991 óta az első demokrata képviselő lesz a körzetben. Egyes magyar szervezetek fontosnak tartották, hogy Harris személyében ismét magyar tagja legyen a washingtoni képviselőháznak, mert az ugyancsak magyar származású Tom Lantos halála óta nincs „magyar hang” a Capitoliumon.
    MERKEL A HALLGATÁS VESZÉLYÉRE FIGYELMEZTETETT A KRISTÁLYÉJSZAKA ÉVFORDULÓJÁN
    Berlin – A hallgatás és a közömbösség veszélyére figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár a kristályéjszakának nevezett zsidóellenes náci pogrom 70. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen, vasárnap az egyik berlini zsinagógában. A kormány és a Németországi Zsidók Központi Tanácsának közös megemlékezésén részt vettek a kabinet miniszterei és a parlament vezetői is. Merkel hangsúlyozta, hogy a pogrom talán elkerülhető lett volna, ha a hallgató többség felemelte volna a szavát a nemzetiszocialisták korábban kezdődött bűncselekményei miatt. 1933-ban még csak a könyvek égtek, 1938-ban már a zsinagógák is, később pedig már egész Európa – mondta.

BreuerPress-MTI