Zágrábi kettős gyilkosság

 az újságírókollégák szerint a rendőrség is felelős


 – A Nacional című horvát hetilap szerkesztősége pénteken hevesen bírálta a rendőrséget és Tomislav Karamarko belügyminisztert azután, hogy előző nap Zágrábban megölték Ivo Pukanic sztárújságírót, a lap tulajdonosát.

    Minden más állítással szemben Pukanic egyáltalán nem járult hozzá ahhoz, hogy megszüntessék a neki és lányának járó rendőri védelmet – hangsúlyozták kollégái.
    „Az államügyészség és a rendőrség is felelős haláláért” – hangoztatták állásfoglalásukban. A hatóságok nem vizsgálták ki alaposan a Pukanic ellen áprilisban megkísérelt merényletet – tették hozzá.
    Pukanicot, a Nacional volt főszerkesztőjét csütörtök este gyilkolták meg pokolgépes merényletben az újság marketing-igazgatójával, Niko Franjiccsal együtt. A gyilkosság körülményei még nem tisztázottak: egyes hírek szerint autója alatt lépett működésbe a robbanószerkezet, más értesülések szerint a pokolgépet egy motorkerékpárra szerelték fel és az autó mellett robbant fel.
    „Ha személyi védelmét nem szüntették volna meg, akkor Ivo Pukanic és Niko Franjic még mindig élne, és gyerekeiknek volna apjuk” – hangsúlyozták a Nacional szerkesztői. Pukanicot az utóbbi hetekben kétszer is megfenyegették és ezt jelentette is a rendőrségnek – jegyezték meg.
    Ivo Sanader miniszterelnök a merénylet után offenzívát hirdetett meg a „maffia” ellen Horvátországban. Nem aggódik amiatt, hogy saját élete is veszélybe kerülhet – mondta a kormányfő.
    A Horvátországgal szomszédos Szerbia rendőrségének igazgatója, Milorad Veljovic eközben bejelentette, hogy országa minden szükséges segítséget megad a zágrábi kollégáknak.

 

 

BPI/MTI/APA