Evangéliumi keresztények

 Izrael-barát rokonszenvtüntetést

 rendeztek Jeruzsálemben


 Mintegy háromezer evangéliumi keresztény rendezett Izrael-barát rokonszenvtüntetést szerdán Jeruzsálemben a zsidó sátoros ünnep alkalmából.

    A részvevők a világ számos országából érkeztek, köztük olyan távoliból is, mint Brazília. Az izraeli zászlók alatt vonultak fel és Izraelt dicsőítő egyházi énekeket zengtek. A felvonuló keresztények idén elsősorban Iránnal szemben biztosították támogatásukról a zsidó államot. (Izrael veszedelemnek tartja az iszlám köztársaságot, részint atomprogramja miatt, részint pedig több iráni vezető, elsősorban Mahmúd Ahmadinezsád elnök ismételt fenyegető kijelentései miatt, amelyek szerint „a zsidó állam hamarosan megszűnik létezni”.)
    1980 óta minden évben megrendezik Jeruzsálemben ezt a rokonszenvtüntetést. Szervezője a jeruzsálemi központú, 1980-ban alapított International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) elnevezésű evangéliumi tömörülés. Az evangéliumi keresztények  a Bibliára hivatkozva indokolják Izrael melletti kiállásukat. Bibliaértelmezésük szerint csak akkor történhet meg a keresztények megváltása, ha a zsidó nép visszatér az ígéret földjére. Emiatt támogatják azt a gondolatot, hogy a zsidó államnak a bibliai határok között kell léteznie, vagyis magába kell foglalnia a palesztin területeket is. Ebből következően ellenezték az izraeli kivonulást a Gázai övezetből, és emiatt nem pártolják a palesztin állam létrejöttét, mert az felfogásuk szerint „akadálya lenne a Messiás második eljövetelének”.

 

BreuerPress-MTI