Fontos a nők szerepe

Szili Katalin, az Országgyűlés
elnöke


Különösen fontos a nők szerepe a kultúrák közti párbeszédben, párbeszédkészségük feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezen a területen a lehető legtöbb eredményt érjék el – állapították meg az európai uniós tagországok női házelnökei amszterdami tanácskozásukon.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kifejtette: a másik kulcsszó a tolerancia volt, a harmadik pedig az oktatás. Az utóbbi által érhető el, hogy az emberek minél magasabb képzettséghez, minél több információhoz jussanak, ami viszont elvezethet az együttélést, a kiegyensúlyozottságot biztosító toleranciához.

Ebben a körben is megfogalmazták annak fontosságát, hogy jövő júniusig, az európai parlamenti választásokig hatályba lépjen az EU intézményrendszerét korszerűsítő lisszaboni szerződés – mondta el Szili Katalin. Rögzítették, hogy Európa valamennyi népe számára fontos az erős unió, és úgy vélték, hogy jó kötőerőt, kohéziót csak a lisszaboni szerződés segítségével lehet megteremteni.
Írországnak mindazonáltal októberig megoldást kell találnia a népszavazásban rejlő fiaskó megváltoztatására ahhoz, hogy a szerződés életbe léphessen – emlékeztetett a magyar politikus asszony, hozzátéve, hogy a parlamenti elnökök nyár eleji lisszaboni találkozója óta nem csökkent az optimizmus e téren.

A női házelnökök osztrák kezdeményezésre tavaly óta találkoznak éves rendszerességgel, egy-egy témakör kiemelt megvitatására. Mivel jelenleg csak négy tagországban (Magyarországon, Hollandiában, Ausztriában és Észtországban) tölti be nő a házelnöki tisztséget, Szili Katalin most kezdeményezte, hogy azokban a tagállamokban, ahol férfi a házelnök, nevezzenek ki személyes megbízottakat. Ezáltal lehetővé válna, hogy minden ország részt vehessen az ilyen típusú informális egyeztetéseken.
Szombaton, a konferencia befejező napján éppen a nők szerepe a politikában lesz a fő téma.
Az EU-ban 2008 a kultúrák közti párbeszéd éve. A házelnökök teljes egészében egyetértettek abban, hogy erről a kérdésről tárgyalni kell most, amikor a világ kitágult.

Az amszterdami találkozón megállapodtak abban is: közösen kérik, hogy következő – februárban Párizsban tartandó – uniós házelnöki konferencia napirendjére szintén kerüljön fel a nők és az interkulturális párbeszéd témája.

Az amszterdami konferencia keretében szó esett az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedéséről, s a résztvevők az Európában mindinkább megjelenő radikalizmus okait is kutatták. Utóbbi kapcsán arra figyelmeztettek, hogy abban a szociális és társadalmi különbségek fontos szerepet játszanak, és ezek csökkentése érdekében minden eszközt meg kell találni.

BreuerPress/MTI