Nyolc államból érkeznek

közölte Arató Gergely


Nemzetközi konferencia és tanártovábbképzés kezdődik csütörtökön a roma holokausztról, az augusztus 3-ig tartó rendezvényre Magyarország mellett nyolc államból érkeznek pedagógusok – közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az oktatási tárca és az Európa Tanács által közösen szervezett nemzetközi tanácskozás célja, hogy a holokauszt oktatásában fontos szerepet betöltő pedagógiai szakértők, gyakorló pedagógusok és mindazok, akik segíthetik a roma holokauszt „megfelelő megjelenítését”, találkozhassanak és megoszthassák tudásukat. A tanácskozáson 20 külföldi és 23 magyar pedagógus vesz részt.
A roma holokauszt megfelelő iskolai feldolgozása hozzájárulhat a romákkal szembeni előítéletek csökkentéséhez – hangsúlyozta Arató Gergely. Hozzátette, tisztában vannak azzal, 40-50 pedagógus továbbképzésétől önmagában még nem változik semmi, de néhány jól felkészült szakember elindítója lehet a gondolkodásmód megváltozásának, hogy a magyarországi romákat ért tragédia „ne csak egy lábjegyzet legyen” a történelemoktatásban.
Arató Gergely szerint nagyon fontos, hogy a roma holokauszttal összefüggésben megértsék a gyerekek, mi a különbség a kockázatot vállalók bátorsága és a gyáva félrefordulás között.
Kijelentette: a magyar kormány egyértelműen kiáll minden polgárának jogai mellett és mindent elkövet azért, hogy a tolerancia, a békés együttműködés és együttélés, a megértés jellemezze ezt az országot.
Szita Szabolcs, a Holokauszt Dokumentációs Központ vezető történésze a téma oktatását segítő honlapot bemutatva kiemelte: tíz éve indult el az akkreditált tanártovábbképzés e területen, s azon több mint 300 tanár vett részt eddig.
Hangsúlyozta, hogy Magyarországon még sok helytörténeti kutatásra van szükség. Be kell mutatni a történelmi együttélést, ugyanakkor nem csak történelmi, hanem erkölcsi kérdés is, hogy mennyire voltak az emberek toleránsak vagy kirekesztők egy adott korban. Egyaránt fontos a történtekben szerepet játszó felelősök megnevezése és az emlékezés – mutatott rá a történész.
A segédanyag a www.hdke.hu portálon érhető el.
A kiosztott háttéranyag szerint az Európa Tanács a roma népességre vonatkozóan 1969-ben fogalmazott meg ajánlásokat, amelyben javasolják a roma közösség oktatási programokban történő részvételének erősítését.
A roma holokausztról augusztus 2-án emlékeznek meg világszerte, Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg a második világháborúban odaveszett roma származású áldozatokról.
BreuerPress-MTI