Izrael csapást akar méri Iránra

Obama benyomása szerint


, ha nem enged az

Washington, 2008. július 30., szerda) – Egy amerikai tévéállomás szerdai jelentése szerint Barack Obamának, az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltjének olyan benyomása alakult ki minapi izraeli tárgyalásain, hogy a zsidó állam katonai csapást mér Iránra, ha az ENSZ szankciói nem tudják rákényszeríteni Teheránt az atomfegyver előállítására is alkalmas dúsított urán termelésének leállítására.

Az ABC News jelentése szerint Obama demokrata törvényhozók számára tartott tájékoztatót kedden késő este Izraelt is érintő külföldi utazásáról. „Senki sem mondta nekem ezt így szó szerint, de az az érzésem alakult ki tárgyalásaimon, hogy ha a szankciók nem érnek célt, Izrael csapást fog mérni Iránra” – idézte Obamát az ABC szerint a találkozó egyik részvevője. Sem maga az illinois-i szenátor, sem pedig kampánystábja nem kommentálta eddig a televízió hírét.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyugati, főleg amerikai kezdeményezésre már három szankciócsomaggal sújtotta Iránt, hogy rákényszerítse urándúsító tevékenységének feladására. Szajed Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kijelentette szerdán, hogy hazája nem fúj visszavonulót a „pökhendi hatalmak” követelőzései hallatán.
BreuerPress/ MTI/AFP