50-70 tálibot öltek meg

Kelet-Afganisztánban


A nemzetközi erők 50-70 tálibot öltek meg vasárnap reggel légi csapásokban Afganisztán keleti részén, Hoszt tartományban – közölte a tartomány kormányzója.

Mintegy 150 lázadó támadt az afgán biztonsági erők egyik állására, az afgánok a nemzetközi erők támogatását kérték – közölte Arszala Dzsamal. Hozzátette: a légi csapásokban 50-70 tálib halt meg, s erről videofelvétel is készült.
A kormányzó elmondta: a légi csapásban több tálibot is megölhettek volna, de a lázadók a falvakba menekültek, s úgy döntöttek, hogy a falvakat a civilek megkímélése érdekében nem bombázzák.
A támadásban két rendőrt megöltek, az egyiket lefejezték, a másikat agyonlőtték – tette hozzá a kormányzó.50-70 tálibot öltek meg
A tálibok véres lázadást folytatnak a kabuli kormány ellen azóta, hogy a szövetséges erők az Egyesült Államok vezetésével kiűzték őket a hatalomból. Ez 2001-ben történt.
Az erőszak az elmúlt két évben felerősödött, annak ellenére, hogy két biztonsági erő – a NATO vezetésű ISAF és az amerikai vezetésű koalíció – 70 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban.
BreuerPress-MTI/AFP/Reuters