Elismerés diákolimpiákon

eredményesen szereplő tanulóknak


A nemzetközi diákolimpiákon és az Európai Fiatal Tudósok Versenyén eredményesen szereplő diákoknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket és miniszterelnöki ösztöndíjakat tanúsító okleveleket Hiller István oktatási miniszter szerdán a Parlamentben.
A tárca vezetője felidézte, hogy az elmúlt évi diákolimpiákról 2 arany-, 11 ezüst-, 4 bronzéremmel és 4 kiemelt dicsérettel tértek haza a magyar diákok.
A mi nemzetünk egy tehetséges nemzet. Ennek a tehetségnek a bemutatása, érvényre juttatása a névjegyünk. A magyar tudomány és kultúra a mi nemzetünk névjegye – fogalmazott köszöntőjében Hiller István.
A most díjazottak a világ számos pontján az elmúlt évben ezt a névjegyet letették egy nagy nemzetközi asztalra. Öregbítették az ország jó hírét, dicsőséget hoztak Magyarországnak – tette hozzá a tárca vezetője.
A diákoktól azt kérte, hogy jól éljenek tehetségükkel, mert Magyarország számára nagyon fontosak.
Hiller István ugyanakkor a köszönet mellett arra is figyelmeztetett, a tehetséggel jól bánni közös felelősségünk. Hozzátette: sokan – s ők vannak többségben – nem tudják kibontakoztatni tehetségüket szociális helyzetük, vagy oktatási rendszerünk hibája miatt.
A mi feladatunk és célunk, hogy olyan oktatási rendszert építsünk, amely mindenkinek biztosítja tehetsége kibontakoztatásának lehetőségét.
A miniszter közölte: idén júliusban Magyarország ad otthont nemzetközi kémiai diákolimpiának, amelyet negyvenedik alkalommal rendeznek majd meg.
Ez nagy lehetőség és nagy felelősség is egyben – mondta Hiller István, hozzátéve: reméli, hogy a most díjazottakra és követőikre is ráirányítja majd a figyelmet.
A tavalyi évben az Iránban rendezett fizikai diákolimpián 69 ország 327 tanulója versenyzett. A magyar diákok egy arany, két ezüst és két bronzérmet szereztek.
A matematikai diákolimpián – amelyet Vietnamban tartottak – 93 ország 520 diákja vett részt. A magyar tanulók öt ezüstéremmel tértek haza.
A kémiai diákolimpián, Moszkvában 66 csapat indult. A magyarok egy aranyérmet, és három ezüstérmet szereztek.
Az informatikai diákolimpián, a horvátországi Zágrábban, 78 ország 285 versenyzője szerepelt, s egy ezüst és két bronzérem volt a magyar éremkollekcióban.
Érdekessége volt a tavalyi versenyeknek, hogy lányok nem értek el első három helyezést egyik diákolimpián sem.
BreuerPress/Mti