Erősödik a kínai-magyar felsőoktatási együttműködés

A kutatás-fejlesztés terén történő együttműködésről,


hallgatók és professzorok cseréjéről, az egyetemisták kölcsönös fogadásának ösztönzéséről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai kollégájával, Csou Csi (Zhou Ji) miniszterrel és munkatársaival Pekingben.

Hiller István a tárgyalást követően elmondta, hogy a kínai hallgatókat elsősorban az oktatás magas színvonalával, a jó feltételekkel, az átlagnál alacsonyabb tandíjjal és a biztonságos életkörülményekkel lehet Magyarországra csábítani.
„Figyelnek a közép-európai régióra, és ezen belül Magyarországnak szánnak kiemelt szerepet ezen a téren” – mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve, hogy ez elsősorban a magyarországi felsőoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésének köszönhető.
Ismertetése szerint jelenleg a világ felsőoktatási intézményeiben félmillió kínai diák tanul, Magyarországon 167 kínai hallgató koptatta a padokat. Kínában évente 14 millióan érettségiznek, összesen 25 millió egyetemista látogatja az intézményeket, a magyarországi felsőoktatásban szereplő 420 ezer fős létszámmal szemben.
Manhertz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára elmondta, hogy a kínai hallgatókat külföldre közvetítő akkreditált irodák egyikével folytattak megbeszélést.
Ennek során kiderült, hogy Kína gazdasági fejlődésének köszönhetően a hagyományos szakok mellett elsősorban a turisztika, a szállodaipar, a vendéglátás és a külkereskedelem területe iránt érdeklődnek.
Kiemelte, hogy nemcsak az angol nyelvű, hanem a magyar nyelvű oktatás is érdekli őket a későbbi kelet-közép-európai elhelyezkedési lehetőség érdekében.
Magyarország régen is megbízható partner volt Kína számára, most azonban a felsőoktatási infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően új kollégiumok is rendelkezésre állnak – mondta, példaként említve Szolnokot és Debrecent.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kínai diákok kizárólag költségtérítéses formában járhatnak majd a magyar egyetemekre, tehát nem veszik el a magyar diákok elől az államilag finanszírozott helyeket.
A magyarországi Study Transfer Kht. központi támogatása révén indítanák be a magyar egyetemek és a kínai diákközvetítő irodák közötti párbeszédet. Ezek a szervezetek a vízumigénylésre is garanciát nyújtanak, valamint arra nézve is biztosítékot jelentenek, hogy a kínai fiatalok ne csak az unió felé működő ugródeszkának tekintsék Magyarországot – mutatott rá a szakállamtitkár.
Az első lépés, hogy a magyarországi egyetemek és szakok listája, a lakhatási és egyéb lehetőségek felkerüljenek a külföldön tanulásban érdekelt kínai diákok által látogatott honlapra, amelyen Magyarország lenne az első a volt szocialista államok közül – jegyezte meg Manhertz Károly.
BreuerPress-MTI