New York – Nasdaq

Szerdán gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók.


A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,1 százalék (29,33 pont) csökkenéssel 2644,32 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 13 223,93 ponton zárt 0,7 százalék (83,16 pont) hanyatlással.
Kedden a Nasdaq 90 ponttal, a DJIA 320 ponttal erősödött.
A kereskedők azt mondták, hogy szerdán a kereskedés nagyobbik felében csak szerényen mozogtak a tőzsdemutatók, mert miközben a befektetők reményei szerint a piac már túljutott a hitelválság legrosszabb részén, bizonytalan, hogy a keddi emelkedés egy növekedési pálya kezdeti szakasza.
Növelte a bizonytalanságot a csütörtökön nyilvánosságra kerülő októberi fogyasztói index is. A szakértők azzal számolnak, hogy az átfogó mutató 0,3 százalékkal, az élelmiszer- és energiaárak nélküli magindex 0,2 százalékkal nőtt.
A szerdán nyilvánosságra hozott makrogazdasági adatok kedvezőek volt, ami viszont felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai jegybank legközelebbi, decemberi ülésén esetleg szinten tartja az irányadó kamatot az eddig általánosan várt 25 bázispontú csökkentés helyett.
Erősítette a befektetői bizalmat a Bear Stearns pénzügyi vezetőjének az a kijelentése, hogy a befektetési bank pénzügyi ágazata erősödni kezdett. Sam Molinaro elmondta, hogy a cég várakozásai szerint a folyó negyedévi – veszteségből eredő – leírások mintegy 1,2 milliárd dollárt tesznek majd ki, ami visszafogta azokat az aggodalmakat, hogy jóval nagyobb lehet.
Megfigyelők rámutattak azonban, hogy a pénzügyi ágazati cégek kapcsán továbbra is nagy a bizonytalanság, okozhatnak még kellemetlen meglepetéseket, amikor a jövő év elején ismertetik idei negyedik negyedévi eredményeiket.
A kőolaj ára a keddi erőteljes hanyatlás után szerdán ismét erősödni kezdett, és ez felerősítette azokat a félelmeket, hogy a magas olajár csökkenti a lakossági kiadásokat, ami végeredményben a vállalati eredményekben is megmutatkozik.
Szerdán közölt adat szerint októberben az Egyesült Államokban lassult a termelői árak növekedési üteme elsősorban annak köszönhetően, hogy csökkent az energia, illetve a könnyű teherautók ára.
Októberben 0,2 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások az Egyesült Államokban, szeptemberhez képest. Az autóeladások nélkül számolva ugyancsak 0,2 százalék volt a bővülés. A szakértők 0,2 százalékos októberi átfogó kiskereskedelmi eladásnövekedést vártak. Az autóeladások nélkül számolt októberi kiskereskedelmi eladásbővülést az elemzők 0,3 százalékra várták.
A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 2,92 dollárral 94,09 dollárra nőtt.
Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,4643 dollárra erősödött a keddi 1,4601 dollárról. A dollár 111,40 jenre emelkedett az előző napi 110,88 jenről. Az euró 253,77 forintot ért az egy nappal korábbi 253,64 forint után (+ 0,05 százalék). A dollár 173,12 forinton volt a keddi 173,48 forintot követően (- 0,21 százalék).
New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, novemberi határidőre 15,80 dollárral 813,00 dollárra erősödött.
BreuerPress-info