Abbász feloszlatta a palesztin nemzetbiztonsági tanácsot

Mahmúd Abbász palesztin elnök feloszlatta a nemzetbiztonsági tanács nevű testületet


A testület élén maga Abbász állt, és tagja volt Iszmáil Haníje, az Abbász által a múlt csütörtökön menesztett miniszterelnök, továbbá a külügy-, a belügy- és az igazságügy-miniszter, valamint a jelentősebb biztonsági szolgálatok vezetői.
A tanács főtitkára Mohammed Dahlán volt, akinek a Fatah mozgalom megbízásából a gázai biztonsági helyzetet kellett volna kézben tartania, de az elmúlt napokban bírálatok érték, mert a Fatahhal versengő radikális Hamász mozgalom a múlt héten átvette az ellenőrzést a Gázai övezet fölött, több esetben a maga oldalára állítva a Fatah biztonsági szolgálatának embereit is.
Eközben hétfőn a ciszjordániai Rámalláhban összeült az új, Szalám Fajjád vezette rendkívüli palesztin kormány, amely a Haníje vezette egységkormányt felváltva immár Hamász-politikusok nélküli testület. Mint Rijád al-Malki tájékoztatási miniszter közölte, a kabinet első ülésének napirendjén a biztonság helyreállítása, valamint Ciszjordánia és a Gázai övezet egységének „megszilárdítása” szerepelt.
A Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló két területrész egységéről ma nagyon nehéz lenne beszélni. Ezt tanúsítja Daniel Fridman izraeli igazságügy-miniszter hétfői nyilatkozata, miszerint a zsidó állam megengedi a gázai lakosoknak, hogy „a Hamász terrorizmusa elől” Ciszjordániába meneküljenek. Izrael lehetővé teszi az átjutást, feltéve, hogy nem szélsőséges hamászosokról van szó – mondta Fridman.

BreuerPress