Fajjádot bízta meg Abbász

Szalám Fajjád független képviselőt bízta meg a rendkívüli állapot kormányának megalakításával pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök.


Fajjád, aki pénzügyminiszter volt az iszlamista Hamász és a Nyugat-barát Fatah mozgalom egységkormányában, ezután haladéktalanul kormányalakítási konzultációkat kezdett vezető palesztin politikusokkal.
Abbász csütörtök este oszlatta fel az iszlamista Hamász és a világi Fatah mozgalom egységkormányát, miután a Hamász fegyveresei magukhoz ragadták az ellenőrzést a Gázai övezetben. Abbász egyúttal elrendelte a rendkívüli állapot bevezetését a Gázai övezetben és Ciszjordániában is.
Az egységkormány miniszterelnöke a hamászos Iszmáil Haníje volt, miután a Hamász nyerte meg a 2006 januári parlamenti választásokat. A Hamász nem ismeri el jogszerűnek Abbász feloszlató döntését. Egyik tisztségviselője, Számi Abu Zuhri pénteken felhívást intézett Fajjádhoz, hogy ne fogadja el a felkínált kormányfői posztot, Abbászhoz pedig azzal a felszólítással fordult, hogy vonja vissza döntését. Zuhri szerint Fajjád kinevezése a Hamász legitimitása elleni „puccsnak” tekinthető. Az eddigi miniszterelnök, Iszmáil Haníje kijelentette, hogy kormánya továbbra is hivatalban marad. „Abu Mázen (Abbász mozgalmi neve) elnök elsietett döntést hozott, amellyel elárul minden megállapodást” – mondta televíziós nyilatkozatában a Hamász-vezető.
Egy magas rangú izraeli kormányzati illetékes – nevének mellőzését kérve – úgy nyilatkozott, hogy Izrael kész a jövendő palesztin kormánnyal a teljes körű együttműködés felújítására – beleértve a pénzügyi együttműködést is -, ha az új palesztin kormány elfogadja az úgynevezett közel-keleti kvartett feltételeit.
A kvartett – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – korábban három feltételt szabott a mindenkori palesztin kormányoknak a külföldi támogatások újraindításához: le kell mondaniuk az erőszakról, el kell ismerniük Izraelt, valamint el kell fogadniuk a zsidó állammal kötött megállapodásokat.
Az említett illetékes szerint Izrael nagyon pozitív lépésnek tekinti Fajjád megbízását, és most arra kíváncsi, milyen lesz az új palesztin kormány összetétele.
Az Európai Unió német elnöksége elítélte a Hamász-milíciák által a Gázai övezetben végrehajtott „erőszakos hatalomátvételt”.
A kvartett telefonkonferenciát tartott pénteken Javier Solana európai uniós külpolitikai főképviselő, Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár részvételével. Teljes támogatásukról biztosították Abbászt, és mélységes aggodalmuknak adtak hangot a humanitárius helyzet miatt.
Az Arab Liga péntek este rendkívüli ülést kezdett Kairóban. A Hamász fegyveres sikerei miatt aggódó arab külügyminiszterek arról tanácskoznak, hogyan lehetne mégis politikai egyetértést kialakítani az egymással versengő palesztin mozgalmak között.
A gázai harcok következtében az elmúlt egy hét alatt 116-an vesztették életüket, 550-en pedig megsebesültek – közölte a Nemzetközi Vöröskereszt, kórházaktól és elsősegélynyújtó szolgálatoktól kapott adatok összesítése alapján.
BreuerPress