Olmert nem meneszti „lázadó” helyettesét!

Ehud Olmert izraeli kormányfő úgy döntött, nem meneszti „lázadó” helyettesét és külügyminiszterét, Cipi Livnit, s továbbra is együttműködik vele, dacára annak, hogy Livni a héten lemondásra szólította fel őt.


A kettejük vasárnapi megbeszélése után kiadott miniszterelnöki hivatali közlemény szerint a felek „megállapodtak abban, hogy folytatják együttműködésüket az Ehud Olmert vezette kormány tagjaiként”. A hivatal közleményében az olvasható, hogy a vasárnapi kabinetülés után tartott rövid találkozón diplomáciai kérdésekkel és nem személyes nézeteltérésekkel foglalkoztak.
„Izrael állam nemzetközi kapcsolatai egyértelműen nem személyes ügyek számomra vagy a miniszterelnök számára. Ezért vagyok a kormányban” – mondta újságíróknak Livni még a találkozó előtt. A miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter azt követően szólította fel lemondásra Olmertet, hogy a tavaly nyári libanoni háborúban elkövetett hibákat vizsgáló bizottság súlyosan elmarasztalta a kormányfőt.
Olmertnek eddig sikerült kivédenie Livni és mások menesztési kezdeményezéseit, de számos megfigyelő szerint a miniszterelnök ezzel csak időleges haladékot kapott. A kormány fő koalíciós partnere, a baloldali Munkáspárt a kilépést fontolgatja, ami idő előtti választásokat idézhetne elő.
Livni, bár a hét elején nyilvánosan szorgalmazta, hogy a kormányfő távozzon, annak elutasítása után nem lépett ki a kabinetből. Emiatt törvényhozók és elemzők is élesen bírálták.
BreuerPress-info