A szocialisták fáklyás felvonulásán a kormányfő mond beszédet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke lesz a főszónoka a párt budapesti szervezete által május 9-re meghirdetett, a nyilaskeresztesek áldozataira emlékező fáklyás felvonulásnak .


A Békelánc elnevezésű rendezvényre az MSZP több ezer embert vár – mondta Burány Sándor, hozzátéve, hogy a felvonulást a „zéró-tolerancia” jegyében hirdették meg.
Ez azt jelenti, hogy „nincs és nem lehet kompromisszum senkivel és semmilyen olyan nézettel, amely rasszista, kirekesztő, fajvédő” – magyarázta a politikus.
A rendezvényen a fővárosi MSZP nevében ő maga is felszólal – jegyezte meg.
A pesti alsó rakparton, a Lánchíd és Margit híd között tartandó fáklyás felvonuláson jelezte részvételét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Országos Cigány Önkormányzat – közölte.
Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy május 9-e az Európai Unió napja mellett a II. világháború európai befejezésének napja is.
Ezért tartjuk alkalmasnak ezt a napot arra – folytatta -, hogy hitet tegyünk az antifasizmus és az antirasszizmus mellett, már csak azért is, mert Európában és Magyarországon a neonáci, illetve az újnyilas mozgalmak egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat.
„Az emberiség egyszer már a történelme során megtapasztalta, hogy akármilyen veszélyes és őrült nézettel találkozik is, hogy ha az ellen nem emeli fel a szavát, akkor az könnyen vezethet erőszakhoz, pusztításhoz” – fogalmazott a szocialista politikus.
Hozzátette: minden lehetséges alkalommal fel akarják emelni szavukat a kirekesztés ellen, és az utcán is demonstrálni akarják, hogy sok jót akaró ember hisz ugyanebben.
Azon kérdésre, mi az oka annak, hogy az MSZP utcai demonstrációt szervez, noha korábban azt mondta, nem fog ilyet rendezni, Burány Sándor közölte: az elmúlt hónapokban az utcán annyi rossz szándék szabadult el, hogy úgy gondolják, itt az ideje, hogy a jó szándékú emberek is az utcára menjenek.
Hozzátette: vannak olyan események, amelyeket nem lehet kávéházak falai mögött megtartani. „Ha neonácik és újnyilasok vonulnak Budapesten utcára, akkor nem tehetjük meg, hogy sajtótájékoztatókról, zárt ajtók mögül üzenünk nekik, hogy ezzel nem értünk egyet, sőt veszélyesnek tartjuk” – fogalmazott.
Az MSZP budapesti elnökének tájékoztatása szerint a szerda esti Békeláncra több ezer embert várnak. A rendezvény központi helyszíne a Cipők a Duna-parton emlékmű lesz.
BreuerPress-info