Lemondásra szólította fel az izraeli kormányfőt külügyminisztere

Ehud Olmert miniszterelnök leszögezte, hogy posztján kíván maradni, majd ehhez elnyerte pártja parlamenti frakciójának támogatását is.


A párttámogatás megszerzését Simon Peresz miniszterelnök-helyettes jelentette be a kormányzó Kadima-frakció három órán át tartott ülése után.
„A miniszterelnök példa nélkül álló támogatást élvezett” – mondta. Egyelőre nem tudni, szavazást is tartottak-e, azután, hogy Avigdor Jicháki, a frakció vezetője távozott posztjáról, tiltakozásul az ellen, hogy nem tudta rávenni Olmertet a lemondásra.
„A miniszterelnökkel közöltem, a legjobb lenne, ha lemondana” – mondta korábban újságíróknak Cipi Livni külügyminiszter – egyben miniszterelnök-helyettes. Livni kijelentette, hogy átvenné a centrista Kadima párt vezetését.
Livni eddig a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki Olmert lemondását sürgeti a múlt évi libanoni háborúban elkövetett súlyos hibákról készült jelentés nyomán. A hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmény szerint a miniszterelnököt felelősség terheli a libanoni háborúban elkövetett hibákért.
„A legapróbb részletekbe menően meg kívánom valósítani a jelentésben foglalt ajánlásokat” – idézte ezután Olmert szóvivője főnöke reagálását a lemondásra vonatkozó felszólításra.
Avigdor Jicháki, az izraeli parlament egyik legbefolyásosabb törvényhozója, a Kadima frakcióvezetője a nap folyamán kijelentette: Olmert elvesztette pártja és a nemzet bizalmát. Miután azonban Olmert nem volt hajlandó lemondani, tiltakozásul Jicháki tette ezt meg: a 29 tagú Kadima-frakció ülésén bejelentette, hogy távozik frakcióvezetői tisztségéből. Helyére Cahi Hanegbi képviselő kerül.
Meír Sitrít kabinetminiszter ellenben úgy vélekedett, hogy ha Olmert lemondana, a Kadima óhatatlanul széthullana.
BreuerPress-info