Észak-koreai atomprogram felszámolása

Az aláírt egyezség értelmében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, ennek keretében elkezdi bezárni jongbjoni atomerőművét, és lehetővé teszi nemzetközi szakembereknek, hogy ezt a helyszínen ellenőrizzék.


Megállapodás született Pekingben az észak-koreai atomfegyverprogram felszámolásáról a Phenjan előidézte nemzetközi atomválság megoldásáról szóló hatoldalú tárgyalások keretében – jelentette be Vu Ta-vej (Wu Dawei), a kínai küldöttség vezetője a delegációk plenáris ülése után.
Ha ezek teljesülnek, cserébe kap 50 ezer tonna fűtőolajat vagy ennek megfelelő értékű más gazdasági segélyt, és a hat ország külügyminiszteri találkozót tart. A korábban megígért egymillió tonna fűtőolaj fennmaradó nagy részét, 950 ezer tonnát abban az esetben kapja meg Phenjan, ha már teljesen üzemen kívül helyezte a fővárostól száz kilométerrel északra található erőművet. Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország a megállapodás szerint egyenlő arányban viseli a segélynyújtás terheit.
Egy név nélkül nyilatkozó dél-koreai illetékes szerint Phenjan azonnal megkapja a segélyt, amint teljesíti vállalásait, függetlenül az időtényezőtől.
Az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt arra, hogy tárgyalásokat kezd Phenjannal a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, két hónapon belül törli Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, és feloldja a Phenjannal szembeni kereskedelmi szankciókat – közölte az illetékes.
A megállapodás felszólítja résztvevőit, hogy 30 napon belül hozzanak létre öt munkacsoportot az északkelet-ázsiai békét és stabilitást veszélyeztető ügyek megvitatására. A dél-koreai illetékes szerint a hazája által vezetendő egyik munkacsoport a térség energetikai együttműködéséről, egy Oroszország által vezetendő csoport pedig a térség tartós békéjének megteremtéséről fog tanácskozni. Két munkacsoport feladata az észak-koreai-amerikai, illetve az észak-koreai-japán kétoldalú kapcsolatok rendezése lesz. Megalakítanak egy nemzetközi fórumot is a két Korea közötti fegyverszüneti megállapodást felváltani hivatott tartósabb békemegállapodásról.
A hatoldalú tárgyalások következő fordulóját március 19-ére tűzték ki Pekingbe – közölte a kínai küldöttség vezetője.
Bő három évi tárgyalásoknak és meddő huzavonának ez az első konkrét eredménye a hatoldalú tárgyalásokon. A küldöttségek hat napon át tárgyaltak, az utolsó munkanap 16 óráig tartott. Észak-Korea 2005. szeptemberében már elvben beleegyezett abba, hogy energiasegélyért és biztonsági garanciákért cserébe felszámolja atomprogramját, de a megvalósítás részleteiben nem sikerült megállapodni, sőt azóta nőtt a Phenjan okozta feszültség, mert tavaly októberben kísérleti atomrobbantást hajtott végre.
Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az amerikai küldöttség vezetője azt mondta még a megállapodást megelőző keddi nyilatkozatában, hogy „legjobb tudomása szerint” kormánya is támogatja a kialkudott egyezséget.
Aszo Taro japán külügyminiszter a pekingi bejelentés után megerősítette Tokióban azt, amit Abe Sindzo miniszterelnök még a plenáris tárgyalás kezdete előtt mondott a parlamentben, hogy Japán nem szándékozik energetikai és egyéb segítséget nyújtani Észak-Koreának addig, amíg az nem rendezi az észak-koreai titkosszolgálatok által elrabolt japán állampolgárok ügyét.
BreuerPress-info