A libanoni háborút vizsgáló bizottság elkezdte Olmert meghallgatását

A miniszterelnök már a mintegy hetvenedik politikus vagy katona, akit a bizottság szeptember 17-i felállítása óta meghallgat. A testületnek a következő hetekben kell nyilvánosan közölnie első következtetéseit.


Olmert körülbelül tízórásra tervezett meghallgatása zárt ajtók mögött folyik.
A kormányfő eddig mindig lekicsinyelte a háború kudarcait, noha elismerte, hogy voltak „problémák”. „Azt mondani, hogy minden tökéletes volt, komolytalan” – jelentette ki a háború végén.
Olmert politikai jövője a bizottság ajánlásaitól függhet. Ha közvetlenül őt teszik felelőssé a háború hibáiért, akkor lemondásra kényszerülhet, amint ezt az izraeli közvélemény többsége el is várja tőle egy nemrég készült felmérés szerint. De eddig még csak a hadsereg vezérkari főnöke, Dan Haluc tábornok mondott le (január 17-én) a bizottság megállapításainak hatására.
Olmertnek a bizottság felteszi azt a kérdést, miért háborút indított, miért nem egy korlátozottabb hadműveletet, és miért a semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkező Amír Perec munkapárti vezetőt választotta védelmi miniszternek a háború előtt két hónappal. Azt a kérdést is felteszik neki állítólag, hogy a háború vége előtt két nappal miért rendelt el átfogó szárazföldi támadást, amikor nyilvánvaló volt, hogy a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyomására a harcokat le kell állítani.
BreuerPress-info