A holokauszt áldozataira emlékezett a német parlament

A Bundestag évekkel ezelőtt nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját.


A Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre és a magyar népzene nagyköveteként ismert Muzsikás együttes volt a fő vendége hétfőn Berlinben a holokauszt áldozatairól megemlékező német parlament ünnepi ülésének.
A törvényhozás 1996 óta minden évben megemlékezik a nácizmus áldozatairól, de idén első ízben fordult elő, hogy külföldi vendégek közreműködésével.
A Németországban élő és rendkívüli tekintéllyel rendelkező Kertész Imre meghívása – a szervezők elgondolása szerint – mindenekelőtt a zsidó áldozatokra való emlékezés jegyében történt, míg a Muzsikás együttes jelenlétét a zsidó áldozatok mellett egyebek között a roma halottakról való megemlékezés indokolta. Az emlékülésen a parlament képviselői és számos magas rangú vendég mellett részt vett Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár, valamint a kormány valamennyi minisztere.
Az egyórás emlékülést a harminc évvel ezelőtt alakult Muzsikás együttes a Gyimesi halottkísérővel nyitotta meg, majd Bundestag elnöke emlékezett a nemzetiszocializmus áldozataira. Norbert Lammert kimelte a szélsőségesség, a fajüldözés és az antiszemitizmus minden formája elleni harc szükségességét emelte ki. Síkraszállt mindazok büntetőjogi felelősségre vonásáért, akik tagadják a holokausztot, vagy megpróbálják kisebbíteni annak súlyosságát. A német parlament elnöke ennek kapcsán élesen elítélte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek a holokauszt megtörténtét s Izrael állami létjogosultságát tagadó nyilatkozatait.
Lammert elismerő szavakkal méltatta a jelenlévő Kertész Imre emberi és irodalmi érdemeit, kiemelve, hogy a németek rendkívüli köszönettel tartoznak a magyar írónak. Külön köszönetet mondott azért a „gesztusért”, hogy Auschwitz és Buchenwald túlélője Németországban telepedett le
Ezt követően a 77 éves Kertész Imre olvasott fel német nyelven részletet a Kaddis egy meg nem született gyermekért című regényéből. Csaknem húszperces előadásában Kertész Imre azt a részt olvasta, amelyben a múlt szenvedéseire, egyebek között Mauthausenre, a Don-kanyarra, Recskre, Szibériára, Buchenwaldra, Kistarcsára és Auschwitzre emlékezett, s elsősorban azon elmélkedett, hogy „van-e magyarázat Auschwitzre”.
Az emlékünnepség keretében a Muzsikás együttes erdélyi magyar, erdélyi cigány és erdélyi magyar zsidó népzenét játszott. A Gyimesi halottkísérő mellett az együttes az „Ani Ma, amin” című zsidó, valamint a „Búcsú a halottaktól” című erdélyi cigány művet adta elő.
A méltóságteljes megemlékezés előtt és az emlékülést követően a német vezetők – élükön Horst Köhler államfővel és Angela Merkel kancellárral – külön köszöntötték az irodalmi Nobel-díjas magyar írót.
BreuerPress-info