Hiller István miniszter Izraelbe utazik –

A miniszter vezető izraeli tisztségviselőkkel tárgyal, valamint részt vesz egy lovári nyelvű imatábla avatásán Jeruzsálemben.


A tábla a holokauszt roma áldozatainak állít emléket az Olajfák hegyén lévő Miatyánk karmelita kolostorban .
Hiller István és Juli Tamir izraeli oktatási, kulturális és sportminiszter megállapodást ír alá arról, hogy további három évre, 2010-ig szólóan megújítják a Magyar Köztársaság és Izrael állam között 1990 óta fennálló Kulturális, Oktatási és Tudományos Együttműködési Egyezményt, és folytatják az ennek végrehajtását szolgáló oktatási csereprogramot. A program közoktatási, felsőoktatási és nemzetközi szervezeteken belüli együttműködési lehetőségeket nyit meg a két ország között.
Az oktatási és kulturális miniszter találkozik Amir Perec védelmi miniszterrel és Simon Peresz miniszterelnök-helyettessel, valamint Izrael állam askenáz főrabbijával, Jona Metzgerrel.
Hiller István látogatást tesz a Jad Vasem Intézetben, amellyel tíz éve folyamatos és intenzív kapcsolatokat ápol a magyar állam. A látogatás során együttműködési megállapodást írnak alá a holokauszt oktatását segítő továbbképzési program folytatásáról. A program keretében évente 25 magyar történelemtanár vehet részt szakmai felkészítésen a Jad Vasem Intézetben.
A miniszter ellátogat a Ben Gurion Egyetemre is, ahol előadást tart az Európai Politikai és Társadalomtudományi Központban, a következő témában: Magyarország hozzáadott értékei az Európai Unióban.
A hivatalos út zárónapján kedden Hiller István Pro Cultura Hungarica-díjakat ad át a nagyköveti rezidencián olyan izraeli közéleti személyiségeknek, akik sokat tettek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatokért.
BreuerPress-info