ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

RÖVIDESEN: „KÓSER” VILLANY IZRAELBEN
150 un. „sábeszgój” fogja mentesitesiteni a zsidókat az elektromos
szombatszegéstől és lehetővé tenni a villany használatát az ultra-ortodoxoknak


Izraelben sok tizezer szigoruan vallásos zsidó nem használja szombaton és ünnepnapokon a „hivatalos” villanyt, amit az állami Villanytársaság állit elő, mivel abban zsidók megszegik a szombatot és az igy gyártott villany nem kóser. A tilalmat 1950-ben Ábrahám Jesája rabbi, a hirneves Chazon Is, tette közzé és azt sok vallásos zsidó – és több tucat lakotelep és település is – magáévá tette. Ezek kezdetleges generátorok segitségével gyártanak maguknak villanyt, ami veszélyes és drága (egy családnak 4-szer havonta ez potom 100 dollárjába kerül). E sorok irója ismert Bné-Brák városában családokat, akik nem tudták megengedni maguknak a privát generátor luxusát és ezért petróleumlámpával világitottak szombaton és frigiderjükbe fél blokk jeget tettek…
Azok a rabbik és vallásos zsidók, akik megengedik maguknak a hivatalos állami villany használatát, azzal érveltek, hogy ez a villany a kórházakat illetve a betegeket is szolgálja, ami megengedett – ahogy szabad egy beteg részére, akinek muszáj, orvosi rendeletre, húst enni, egy marhát levágni szombaton, melynek húsát – a betegen kivül – aztán más is élvezheti…
Most az izraeli infra-struktúra minisztérium elhatározta, hogy automatizálja a villany előállitását. A szombati ellenőrzés munkáját 150 nem-zsidó fogja ellátni – arabok, drúzok és egyéb nem-zsidó polgárai Izraelnek, ezeket gyorstalpaló kurzusokon fogják kiképeni, állitólag három hónap alatt. A Jeruzalem Post értesülése szerint, mind a három nagy ultra-ortodox szektor, a haszidok, a „litván” bölcsek és a szfárádi Ovádjá Joszef főrabbi, támogatják a kezdeményezést. A miniszter szerint ez megelőzi az esetleges szerencsétlenségeket, amiket a kalóz generátorok okoznak és a Villanytársaság az un. „Sábeszgójok” foglalkoztatásával, eleget tesz kötelezettségének hogy a társadalom minden rétegéből vegye dolgozóit.
————————————————————————————-
NŐ NEM OLVASHATJA FEL A
HÁZASSÁGLEVELET A CHUPA ALATT
Az izraeli vallásos feminista nők (ilyen is van) szervezete szenvedett ujabban vereséget az „egyenlőségért” folytatott küzdelemben, amikor egy hozzájuk közel álló neves rabbi megtagadta az együttmüködést és a „helyükre tette” a harcias amazónokat.
Egy vallásos esküvőn történt – ami már magától attól vallásos, hogy férfi és nő esküdött örök hűséget egymásnak és nem két férfi – hogy a feminista menyasszony kérte-követelte, hogy a Chupa (baldachin) alatt a házasságlevelet egy nő olvassa fel, történetesen annak a vallásos női szemináriumnak (Midrásá) igazgatónője, ahol a ő, a menyasszony tanul. A vőlegénynek ez nem tetszett, ebben a hagyomány megsértését látta és Jákov Áriélhez, a Ramat-Gani főrabbihoz, fordult tanácsért. Az egyből elutasitotta a hagyománytörő feminista kérést és az mondta, hogy egy nőnek tudnia kell a helyét. Aki nem tudja – az nem számitható okos nőnek, illetve nem illik rá a férfiakat megillető bölcs (Tálmid Cháchám) kifejezés.
(Bezzeg, mondanák erre a reformisták, Tel-Avivban, vagy Pesten, bezzeg nálunk a nő rabbi is lehet akárcsak egyes református szektákban. Igen, de mi nem vagyunk sem reformerek, sem reformátusok, csak hagyományhű zsidók – mondá a vőlegény).
A parti nem ment vissza, ezt elárulhatom, mert a feminista menyasszony, az utolsó pillanatban, visszavonulót fujt. Neki a völegénye fontosabb volt, mint a Midrásá krakéler igazgató(nő)je.

HOL SZOPTASSANAK A (VALLÁSOS) NŐK?
Nincs szivderitőbb látvány mint amikor egy kismama szoptat. Igenám, de az izraeli vallásos anyáknak nincs megfelelő hely, ahol ezt az elementáris emberi dolgot tehetnék, szemérmes körülnyek között, anélkül hogy kitárulkoznának. Egy modern-vallásos kismama, Szárit Lévi irja a Mááriv NRG internetjén: „Ahogy mi, vallásos nők, befedjük fejünket és igyekszünk szemérmesen és nem kihivóan öltözködni – ugyanúgy szeretnénk és elvárjuk, hogy legyenek megfelelő helyek, ahol szoptatni lehet, anélkül hogy közszemlére lennénk kitéve”.
Szárit elmondja, hogy Tel-Avivban csak két helyen van speciális szoptató szoba, az egyik a svéd Aiakában, mig ő és társnői kénytelenek illemhelyeken, szük próbafülkékben és hasonló helyeken meghúzodni. Sem a nagy vásárló központokban, sem előadás termekben, sem vendéglőkben sem a vonaton, sem a zsinagógákban – sehol nem gondolnak a szoptatos anyákra.
Ez tulajdonképpen nem „vallásos” probléma, hiszen senkinek nem kellemes kitenni magát kiváncsi szemeknek és/vagy szemtelen megjegyzéseknek, de ez van, ezt lehet nem szeretni.
AZ UJ VATIKÁNI NAGYKÖVET IZRAELBEN: JÖJJÖN
MINÉL TÖBB KERESZTÉNY ZARÁNDOK A SZENTFÖLDRE
A Vatikán Államnak új nagykövete van Izraelben, Monsignor Antonio Franco személyében, aki az eddigi nagykövet, Pietro Sambi helyére jött. Sambi mostantól az Egyesült Államokban képviseli a Vatikánt.
A hivatalos jeruzsálemi fogadáson, ahol jelen volt Isaac Herzog turiszikai miniszter (a néhai Herzog országos főrabbi unokája), az új nagykövet kijelentette: minden el fog követni, hogy elősegitse és propagálja a szentföldi zarándoklatot.
„Kivánságom és reményem az, hogy a következő évben az izraeliek és a palesztinok egyaránt részesüljenek az ég áldásában és mindenki örüljön a békének Jeruzsálemben” – mondotta az ú vatikáni nagykövet.
A fogadáson résztvevő latin pátriárka, Michel Sabbah, az mondta, fontos hogy a zarándokok jöjjenek, még ha a helyzet nehéz is – mint most – mert jöttük a béke és a stabilitás üzenetét hozza.
——————————————————————————————-

Zsidók Warsóban – a holokaust és a lengyel pogromok után
KÉT ANTISZEMITA LENGYEL DIÁK ÖSSZEHÁZASODOTT
ÉS CSAK AZUTÁN DERÜLT KI, HOGY MINDKETTEN … ZSIDÓK
Michael Schudrich, (52), lengyel származásu, amerikai születésü rabbi, aki két éve tölti be a lengyelországi maradék zsidóság förabbijának tisztjét . Nemrég Izraelben járt és interjut adott a Jerusalem Postnak. Szavaiból egy megdöbbentő kép rajzolódik ki a mai lengyel zsidóság arculatáról.
Mig az általános, jólértesült, vélemény szerint jelenleg Lengyelországban nem él ma több mint 3-4 ezer , öreg, beteg, rokkant, vegyesházasságban élő és a Joint által támogatott zsidó, – a főrabbi szerint „legalább 20 ezer van”, de lehetetlen ezt bizonyitani, mivel nagyrészük „rejtőzködő zsidók” – mondja Schudrich. A maradék zsidókból – a 3.5 milliós lengyel zsidóság 90% elpusztult a Holokaustban – 2000-t megöltek a lengyel pogromokban a háboru után és akik még ezután éltek, három hullámban hagyták el a tragédia szinterét: 1948-ban, a pogromok után, 1956-ban majd 1968-69-ben. Aki ezekután maradt, az elrejtette zsidóságát.
Ez a rendszerváltás után derült ki, amikor a fiatalok elkezdtek kérdéseket feltenni: miért nincsenek nagyszülők, rokonok, nagybácsik és lassan lassan kiderül a „titok”. Amikor ide eljutnak, sokan megkeresik a rabbit.
Schudrich -aki előzőleg Tókioban volt rabbi és 1979-ben a krakkói egyetemen tanulta meg a lengyel nyelvet – 1990-ben jött Warsóba, ahol a Lauder iskolában kezdte mint tanitó. Később, 2000-ben, warsói és lodzi rabbi lett, majd 2004 óta országos főrabbi. Szerinte ma lehet kóser húst kapni (Kesztenbaum Hersch, a pesti sakter jön át párszor egy hónapban), müködik néhány zsinagóga, van mikve és Talmud-Tóra (a régi pesti minta szerint). Országszerte nyolc hitközség müködik, melyek egy tető-szervezetbe tömörülnek.
A „rejtőző zsidók”ról szóló történetei erősen ismerősek – Magyarországról. Egy fiatal nő úgy és akkor deritette ki, hogy zsidó, amikor valahol a 90-es évek derekán, a nagyanyja temetését készitette elő és a régi dokumentumok között megtalálta a nagyi eredeti, nagyonis zsidós vezeték nevét. Anyja előszőr cáfolta, majd bevallotta és kérte lányát „ne mond el apádnak (a férjemnek) mert az nem tudja”.
Egy másik eset: két fiatal, fiu és lány, nagyszáju antiszemita bőrfejüek, egyetemi ismeretség után összeházasodtak. Miután már volt egy gyerek – a nőnek tudomására jutott hogy ő – zsidó. Jött egy további gyerek, eltelt még két év és a nő elhatározta hogy megéli „zsidóságát” azzal hogy készit egy hagyományos szombati vacsorát. A férj szüleinek ez nagyon nem tetszett, de a férj, a bőrfejü, támogatta feleségét. A végén kiderült: a férj szülei azért ellenezték olyan vehemensen menyük zsidó „allűrjeit” – mert ők is, mindketten, zsidók! Az összeházasodott két antiszemita fiatal – mindketten zsidók, szüleik zsidók, gyerekeik zsidók és ma a fiatal pár aktiv, ortodox, tagja a warsói hitközségnek.
A sztorinak ezzel még nincs vége. A fiatal, volt bőrfejü férjnek, van több testvére, akik máig is bőrfejek és egyszer egyikük kereste fivérét és eljött a zsinagógába, ahol éppen hiányzott egy a minjenhoz és felmerült a kérdés, beszámithaják-e az öccsöt, aki „még nem tudja” hogy zsidó…
További példa: a lengyel szenátus elnökének unokája nemrég ünnepelte bat-micváját, bár nagyapja kérlelte, ne verje dobra hogy a család – zsidó.
Mindennek ellenére nagyon kérdéses, hogy a lengyel zsidóságnak van-e jövöje – az erősödö antiszemitizmus és a hiányzó zsidó nevelés ellenére. Magát a főrabbit nemrég megtámadták a nyilt utcán, azzal hogy „Lengyelország a lengyeleké”.
Schudrich optimista. Ha nem lenne az – nem lenne ott.

Szombati repülés és tréfli szendvics Moszkvában – az 1 napos sztrájk miatt
EL-AL: AZ ULTRA-ORTODOX UTASOK BOJKOTTAL FENYEGETNEK
Két héttel ezelőtt, egy szerdai napon, általános sztrájk tört ki Izraelben – most nem érdekes, hogy miért – amely megbénitotta a repülótereket is. Nagy torlódások keletkeztek, sokan nem tudtak kiutazni, mások nem tudtak hazajönni.
Másnap, csütörtök reggel, már nem volt sztrájk. De az El-Al, az izraeli légitársaság (privatizált, tehát nem állami!), amely általában nem utazik szombaton – kihasználta az alkalmat és a sztrájk örve alatt több járatot inditott szombaton amivel önmagában is magára haragitotta az izraeli vallásos közönséget, amely eddig szinte egy emberként, csak az El-Allal utazott. (Pesti vonatkozásban is az El Alt helyezik előnyben a Malévval szemben és nem csak vallási okokból).
Ha ez nem lenne elég, Moszkvában, „az egy napos sztrájk miatt”, úgymond „megromlott” a kóser ennivaló és a helyi igazgatónő szigoruan „tréfli” szendvicsekkel kárpótolta a nagyérdemü utazóközönséget amely tény nem kerülte el az izraeli rabbik figyelmét.
Ezek most bojkottal fenyegetik az EL Alt, amely sűrű bocsánatkérések és fogadkozások keretében igéri, hogy soha többé – legalábbis a következő sztrájkig.
A végén persze majd kiegyeznek, mert a felek egymásra vannak utalva: az El Alnak nincs hűségesebb utazóközönsége mint a vallásosok, akik sokat utaznak és azok is szivesebben utaznak egy zsidó légitársasággal, még ha az nem is ultra-ortodox.
Példa: az El Al lehetővé teszi, annak aki kéri, hogy olyan helyen üljön, ahonnan… nem lehet a vetitett filmet látni, mert az rendszerint nem erkölcsnemesitő és egy vallásos zsidó nem ülhet órákon keresztül behunyt szemmel…
Ha ez nem elég, csak az El Alnál kaphat, kivánatra, szuper ultra ortodox hétpecséttel ellátott kóser kosztot , az akinek a hivatalos izraeli rabbinánus kósersági bizonylata nem elég…
———————————————————————————————
ELHUNYT NATANÉL KATZBURG PROFESSZOR
Natanél Katzburg izraeli professzor, történész és magyar-Holokaust szakértő hosszas szenvedés után, 84 éves korában elhunyt
Katzburg Pesten született 1922-ben. Családja a harmincas években allijázott. Vallásos nevelést kapott, Nérija rabbi ujszerü jesivájában, Kfár Hároen, tanult. Egy ideig egy vallásos kibbuc (Tirát Zvi) tagjaként chaluc (pionir) is volt, majd akadémikus lett és több könyvet irt a magyar zsidóság történetéról, a Holokaustról és Magyarország történetéről általában. A ramat-gani vallásos egyetemen volt tanszéke, ahola brit politika közelkeleti vonatkozásait kutatta.
Felesége, Judit és lánya Ruth, gyászolják. Fia, Simon, elesett katonai szolgálata során. Emléke legyen áldott.

HOVÁ TÜNT A „ZÖLD VONAL” AZ IZRAELI TÉRKÉPEKRŐL?
Ez a legujabb „téma” amiről az izraeli szélsőjobboldal most veri ki a balhét. A jelenlegi jobb-bal-közép kormány közoktatási minisztere, Juli Tamir úrhölgy – aki a magánéletben egyetemi tanár – utasitotta a tankönyvkiadókat, hogy azonnali hatállyal helyezzék vissza a tankönyvek az un. „zöld vonal”at, ami nem más, mint Izrael határai amelyek 1967-ig, vagyis a Hatnapos Háboruig voltak érvényesek. Ezt a Zöld Vonalat az előző oktatási miniszter (hölgy), Limor Livnát, aki a jobboldali Likud kormányban szolgált, radiroztatta le a térképről.
A vita arról folyik melyik miniszternek állt jogában radirozni, illetve visszaaállitani? Maga a Zöld Vonal egy történelmi tény és a jelenlegi tárgyalások arról folydogálnak, mikor, mennyiben, miért és milyen mértékben tér vissza Izrael, ha egyáltalán, erre a határvonalra. A szélsőjobb szerint nem,nem, soha. A közép és a bal szerint, ha „igazi béke” lesz, vagyis megszünik az arab terror, és a terrorista farkasokból szelid bárányok lesznek. Vagyis: holnap után kiskedden.
NAFTALI KRAUS
BreuerPress-info