A közel-keleti konfliktus súlyos tehertétel

A törökországi látogatáson tartózkodó pápa valódi párbeszédre szólította fel a közel-keleti konfliktus részeseit, hogy elhárítható legyen újabb regionális válsággócok kialakulása a térség körül, és elejét vegyék a terrorizmus továbbterjedésének.


Hangsúlyozta Ankarában akkreditált diplomaták előtt, hogy az elhúzódó közel-keleti konfliktus súlyos tehertétel az egész nemzetközi életre nézve. Azzal a veszéllyel fenyeget ugyanis, hogy szétterjedve újabb regionális válsággócokat hozhat létre, s egyúttal a terroristatevékenység élénkülésére és terjedésére is vezethet. A szentatya üdvözölte azon országok, köztük Törökország törekvéseit, amelyek erőfeszítéseket tesznek Libanon békéjének helyreállítása érdekében. Végül felszólította a térség minden vallási vezetőjét: teljes mértékben utasítsanak el minden olyan próbálkozást, amelynek célja az erőszak hittel való igazolása.
A Vatikán szóvivője nem erősítette meg – de nem is cáfolta – Recep Tayyip Erdogan török kormányfő keddi sajtónyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy a pápa állást foglalt a vele folytatott beszélgetésben Törökország EU-taggá válása mellett. Federico Lombardi annyival felelt idevágó újságírói kérdésekre, hogy ilyen, politikai kérdésekben a Szentszéknek nincs illetékessége, de pozitívan tekint Törökország Európához való közeledésére, és biztatja Ankarát, hogy haladjon tovább ezen az úton. Hangsúlyozta azonban: a Vatikánnak nincs hatalma ahhoz, és nem is feladata, hogy közbenjárjon Törökország érdekében az EU-nál. Pápává választása (2005 április) előtt Joseph Ratzinger bíborost (a mostani XVI. Benedeket) a török EU-csatlakozás ellenzőjeként tartották számon.
Ahmet Necdet Sezer török államfő rövid beszélgetést folytatott kedden este a katolikus egyházfővel, s ciprusi görögök által lerombolt muzulmán műemlékekről szóló könyvekkel „ajándékozta meg” a pápát. A két könyv képei lerombolt muzulmán szentélyeket és kulturális létesítményeket ábrázolnak. Az angol kísérőszöveg szerint 117 mecsetet rongáltak meg vagy döntöttek romba a ciprusi (ortodox keresztény) görögök 1958 és 1974 (Észak-Ciprus török megszállásának éve) között.
A katolikus egyházfőnek van már egy hasonló könyve a ciprusi görög elnöktől is, ám az a fotóalbum törökök által lerombolt vagy eredeti rendeltetésüktől teljesen idegen célokra használt észak-ciprusi keresztény templomokat ábrázolnak, szám szerint háromszázat. Tasszosz Papadopulosz egy vatikáni audiencia alkalmával adta át e fényképalbumot XVI. Benedeknek.
BPI-info