1956-os megemlékezést nyitottak meg a bécsi egyetemen

Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát és kiállítást nyitott meg hétfőn Bécsben Bogyai Katalin oktatási és kulturális szakállamtitkár, valamint Franz Morak művészeti és médiaügyekkel megbízott osztrák államtitkár.


Az ünnepélyes megnyitót a bécsi egyetemen tartották, ahol kedden és szerdán történettudományi konferenciát rendeznek Az 1956-os forradalom és Ausztria címmel. A tanácskozáson – több osztrák tudományos intézettel együttműködésben – közel kéttucatnyi osztrák és magyar szakértő tart előadást. A hétfői megnyitón Kende Péter 1956 – Miért éppen Magyarországon? címmel tartott ünnepi előadást.
A Forradalom-menekülés-integráció című történeti kiállítás hétfőtől december elejéig lesz látható a belváros szívében, a Porcia-palotában. A tárlat első része az 1956-os forradalom történetét ismerteti, második részének témája az osztrák segítségnyújtás és szolidaritás, a magyar menekültek Ausztriába érkezése, befogadása, valamint a menekültügy kezelése.
A kiállítást az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségével közösen rendezi a Collegium Hungaricum bécsi magyar kulturális intézet. Együttműködő partnereik között magyar és osztrák múzeumok, levéltárak találhatók, de számos magányszemély is kölcsönzött tárgyakat, dokumentumokat a kiállításra.
BreuerPress-info