Az ENSZ-főtitkár helyettese a Hezbollahot gyávának nevezte

Gyávának nevezte az ENSZ-főtitkár helyettese a Hezbollah libanoni síita szervezetet, amiért fegyveresei a libanoni civil lakosok közé vegyülnek, és ezzel százak halálát okozták.


Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár emberiességi ügyekben illetékes helyettese a ciprusi Lárnakában beszélt erről hétfő éjjel, ahová Libanoni szemleútjáról érkezett, s ahonnan Izraelbe utazott tovább. Egeland vasárnap megtekintette Bejrút déli, síiták lakta, lerombolt negyedét, ahol a Hezbollah központja volt. Látogatása során elítélte, hogy mindkét fél civileket ölt meg, és aránytalannak minősítette az izraeli offenzívát, amely sérti a nemzetközi emberiességi jogot.
A Hezbollah bunkereket és alagutakat épített ki fegyverei és harcosai számára, de emberei a civil lakosok közé keverednek. Egeland kijelentette, hogy a Hezbollahnak fel kall hagynia ezzel a „gyáva elvegyüléssel” a nők és gyerekek között.
Azt hallottam, büszkék arra, hogy milyen kevés harcosuk esett el. Ennek a civilek isszák meg a levét. Nem hiszem, hogy bárki is büszke lehetne arra, hogy több gyermek és nő halt meg, mint fegyveres férfi – mondta Egeland, és ismét sürgette a harcok beszüntetését, mert „ez olyan háború, aminek a civilek fizetik meg a árát”.
Izraelbe érkezve a főtitkár-helyettes közölte: szeretne tárgyalni egy „humanitárius folyosó” megnyitásáról Libanon felé. Programjában szerepel egy látogatás Naharíja észak-izraeli városba, amelyre súlyos rakétacsapásokat mért a Hezbollah Libanonból.
BreuerPress-info