XVI. Benedek pápa azonnali tűzszünetre szólította fel szemben álló feleket

A bajor pápa – aki az Alpoknál fekvő rezidencián, Les Combes olasz falucskánál vakációzik július 11-e óta – szokásos vasárnapi úrangyala imádsága keretében, az érintett felekhez felhívást intézve hangsúlyozottan szorgalmazta ismét a közel-keleti tűzszünetet, illetve a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeinek megteremtését, akárcsak egy héttel ezelőtti üzenetében.


Joseph Ratzinger pápa még július 20-án erre a vasárnapra az egész katolikus egyháznak ima- és böjtnapot hirdetett a közel-keleti helyzet drámai alakulása miatt, az azonnali tűzszünet és a konfliktus tárgyalásos rendezése érdekében. XVI. Benedek annak a reményének ad hangot, hogy az imádság elősegíti a felek között azonnali tűzszünetet, hogy humanitárius folyosókat létesítenek a szenvedő lakosság megsegítésére, és azonnal megkezdődnek a tárgyalások.
Az egyházfő vasárnapi angelusában megismételte a Vatikán álláspontját, amelyet egy héttel ezelőtti üzenetében is kifejtett. Megerősítette: Libanonnak joga van ahhoz, hogy tiszteletben tartsák integritását és szuverenitását, Izraelnek népének joga van ahhoz, hogy békében éljen saját államában, a palesztinoknak pedig joguk van ahhoz, hogy szabad és szuverén államuk legyen.
A bajor pápa hangoztatta, hogy együtt érez a szenvedő lakossággal, s imádkozik azért, hogy a Közel-Keleten élő népek képesek legyenek letérni a fegyveres útról, legyen bátorságuk a párbeszédre, igazságos és tartós béke megteremtésére.
BreuerPress-info