Izrael ideiglenesen felfüggeszti Libanon blokádját

Cipi Livni izraeli külügyminiszter bejelentette, Izraeli ideiglenesen felhagy Libanon tengeri és a légi blokádjával, hogy kimenekíthessék a külföldieket a szomszédos államból.


– Külföldiek százai, közöttük magyarok kezdhették meg a szervezett menekülést Libanonból hétfőn, az ország elleni izraeli légitámadások hatodik napján.
Az Európai Unió soros elnöki tisztét adó Finnország intézkedéseket kezdeményezett az uniós tagállamok és intézmények lépéseinek koordinálásáról az uniós polgárok kimenekítésének elősegítése érdekében. Az intézkedéscsomag részeként egyebek között arról is szó esik, hogy a tagállamok rendelkezésre bocsássák a szükséges közlekedési eszközöket a Libanont elhagyni szándékozó uniós tagállamok számára.
Az elkövetkező napokra folyamatosan szervezik az európai külképviseletek a Szíriába induló buszokat, szerda este pedig egy Ciprusra induló francia kompra szerzett helyeket a magyar nagykövetség; így nem jelent problémát Libanon elhagyása a távozni szándékozó magyaroknak
A tel-avivi magyar nagykövetségnek egy-két kisebb jelentőségű esettől eltekintve nem kellett segítséget nyújtania olyan magyar turistáknak, akik a közel-keleti helyzet miatt el akarják hagyni Izraelt –
„Dunkerque óta a legnagyobb evakuálásra” készül a brit kormány, amelynek több mint 10 ezer Libanonban rekedt brit állampolgár biztonságáról kell gondoskodnia – közölte hétfőn az illetékes brit külügyi államminiszter. Kim Howells, aki a II. világháború elején a francia partokon bekerített több mint 300 ezer szövetséges katona Angliába menekítésére utalt a hasonlattal, a londoni alsóházban azt mondta: 37 brit állampolgárt – főleg gyermekeket, idős embereket és nőket – a királyi haditengerészet Chinook helikoptereivel aznap már átmenekítettek Ciprusra, de a további evakuáció legjobb módja a tengeri elszállítás. A kormánytisztviselő szerint a tömeges evakuálás szerdán kezdődhet, amikor a térségbe ér a brit haditengerészet két kivezényelt hajója.
Több száz francia és más, zömmel libanoni származású európai állampolgár kezdte meg a délutáni órákban az evakuálást egy görög komphajón. A bejrúti francia nagykövetségen kétezer ember jelentkezett, hogy Ciprus érintésével el akar utazni. A Franciaország által bérelt görög komphajónak 900 franciát és 300 egyéb európait kell elszállítania.
Mintegy 450 német és 300 holland állampolgár hagyta el Libanont hétfőn Szíria irányába. A buszoknak, amelyeket nagy méretű német zászlókkal jelöltek meg, kerülő úton kellett Damaszkuszba menniük, mivel a közvetlen összeköttetést biztosító autópályát súlyos bombatalálatok érték.
Ugyancsak Damaszkuszon keresztül távozott Libanonból 700 dán állampolgár, és további 1900 vár még evakuálásra – közölte a koppenhágai külügyminisztérium. A finn külügyminisztérium tájékoztatása szerint 160 finn állampolgár távozik Damaszkuszba busszal, majd onnan Larnacába folytatják útjukat. A svéd hivatalos szervek szerint már 1300 svéd állampolgár jutott el Libanonból Szíriába. Már hazajutott egy charter-géppel 170 norvég állampolgár, de hamarosan megérkezik egy 600 fő szállítására alkalmas norvég hadihajó is Bejrút kikötőjébe.
Hétfő délután indult haza Bejrútból az olasz haditengerészet hajója 200 olasz és 120 külföldi állampolgárral.
Oroszország Jordániába menesztett hétfő reggel egy utasszállító repülőgépet, hogy kimenekítse a térségben tartózkodó oroszokat,.
Kedden megkezdődik az amerikaiak evakuálása is: egy amerikai romboló által kísért kereskedelmi hajón és katonai helikoptereken szállítják a Libanont elhagyni szándékozó amerikai állampolgárokat Ciprusra.
BreuerPress-info