Haditengerészeti erőt vezényel a brit kormány Libanon partjaihoz

Libanonban mintegy 10 ezer brit állampolgár tartózkodik, és a brit külügyminisztérium a hétvégén közleményben tanácsolta el az utazókat az ország felkeresésétől.


Des Browne védelmi miniszter a bejelentés szerint az Illustrious repülőgép-hordozónak és a Bulwark hadihajónak adott készenléti parancsot; a két hajó várhatóan még a hétvégén elindul a Földközi-tenger keleti medencéjéhez.
A küldetés mibenlétét a védelmi tárca nem közölte, szakértői kommentárok szerint azonban a kivezényelt kötelék jelentős légi és partraszálló ütőerőt képvisel. A 18 500 tonnás Bulwark a királyi haditengerészet legújabb, kommandós jellegű alakulatok partra szállítására és támadó helikopterek bevetésére alkalmas hadihajója, a 20 600 tonnás Illustrious pedig a Royal Navy zászlóshajója, Harrier és Sea Harrier vadászbombázókkal a fedélzetén.
A brit védelmi tárca szóvivője szombat este csak annyit mondott, hogy a köteléknek nincs meghatározott feladata, de a kormány „szoros figyelemmel követi a fejleményeket, és megfontolt elővigyázatossági lépések tervezésébe fogott … ennek részeként indul hamarosan a térségbe az Illustrious és a Bulwark”.
Nem hivatalos értesülések szerint a kötelék az izraeli légitámadások miatt Libanonban rekedt britek kimenekítésében vehet részt, jóllehet a brit kormány egyelőre nem döntött az evakuálás megkezdéséről.
BreuerPress-info