A libanoni kormány elhárított minden felelősséget

Elhárított a libanoni kormány magáról minden felelősséget szerdán két izraeli katona elhurcolásáért, egyúttal elhatárolódott a Hezbollah Izrael ellen intézett támadásától is.


A kormány rendkívüli ülést tartott, amelyet a Dél-Libanonban kialakult helyzetnek szentelt, s az azt követő sajtóértekezleten Fuád Szinjóra miniszterelnök leszögezte: kormánya nem tudott róla, nem járult hozzá és nem vállal felelősséget azért, ami a nemzetközi határon történt. Elítélte az izraeli megtorlást, és közölte, hogy kormánya kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT)összehívását.
Gázi Aridi tájékoztatási miniszter a rendkívüli kormányülés után úgy nyilatkozott, hogy a kormány, amelyben a Szíria-ellenes frakciók vannak túlsúlyban, de amelyben két Hezbollah-miniszter is ül, közvetíteni akar a válság megoldása érdekében, és sürgette a BT-t, hogy lépjen közbe. Elítélte a libanoni infrastruktúra ellen intézett izraeli támadásokat is.
Az izraeli kormány szerda este összeült, hogy jóváhagyja a hadsereg és a biztonsági kabinet által Libanon ellen javasolt megtorló intézkedéssorozatot – közölte Raanan Giszin, a miniszterelnöki hivatal magas rangú illetékese. Hozzáfűzte, hogy a két izraeli katona elhurcolásáért a libanoni kormány és a Hezbollah felelős, és fizetni fognak tettükért. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök korábban a nap folyamán azt mondta, hogy felelőssé teszi a libanoni kormányt a két izraeli katona biztonságáért, mondván, hogy elrablásuk hadüzenet volt Izraelnek. Hozzáfűzte, hogy az izraeli válasz visszafogott, de nagyon fájdalmas lesz.
Dan Gillerman, Izrael ENSZ-nagykövete New York-i sajtóértekezletén közölte: országa „minden lépést megtesz, amit szükségesnek tart katonái szabadon engedése és az ország határainak megvédése érdekében”. Mint mondta, az izraeli kormány tiltakozó levelet intézett Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz, ennek tartalmát azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
Az Arab Liga sürgette, hogy az arab országok külügyminisztererei tartsanak rendkívüli találkozót a libanoni-izraeli határ mentén növekvő erőszak megvitatására. A szervezet egyik illetékese közölte: Amr Músza főtitkár a nap folyamán konzultációkat tartott avégből, hogy létrejöjjön egy találkozó Kairóban, a 22 tagú Arab Liga székhelyén, de időpontot nem jelöltek meg.
A Libanonban tevékenykedő Hezbollah gerillái szerdán a libanoni-izraeli határt átlépve megtámadtak egy izraeli őrállást, és magukkal hurcoltak két izraeli katonát. Az izraeli hadsereg szerint legalább hét izraeli katona és egy Hezbollah-fegyveres esett el a harcokban.
BreuerPress-info