Egyoldalú kivonulás Ciszjordániából

Izrael az év végéig megkezdi az egyoldalú kivonulást Ciszjordániából, ha világossá válik, hogy lehetetlen megegyezni a palesztinokkal – jelentette ki Hájim Ramon izraeli igazságügy-miniszter.


Ramon, az Ehud Olmert vezette Kadima (Előre) párt egyik vezető politikusa, reményét fejezte ki, hogy Izrael 2008 végéig berendezkedik új határai között.
Az izraeli igazságügy-miniszter az Olmert-kormány első tagja, aki konkrét határidőt szab a szélsőséges Hamász iszlám mozgalom vezette palesztin kormánynak a zsidó állam elismerésére, a fegyveres harcról való lemondásra és a korábbi izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartására.
Ugyanilyen értelmű kijelentést tett maga Olmert is Jeruzsálemben egy nemzetközi polgármester-találkozón. „Várunk egy, két, három hónapot, egy fél évet, és ha nem tapasztalunk a palesztinoknál semmilyen változást, beleegyezésük nélkül cselekszünk”. Olmert azt is hozzátette, hogy ha a palesztinok nem fogadják el a nemzetek közössége által támasztott feltételeket, Izraelnek egyedül kell rögzítenie határait.
BreuerPress