Ötvennégy ember meghalt

Több mint 220 megsérült vasárnap különböző iraki merényletekben, amelyek közül a legtöbb áldozatot a bagdadi Szadrváros síita negyedben végrehajtott robbantások követelték.


Szadrvárosban két, robbanószerrel megrakott autó robbant fel a népszerű al-Ula piacon és egy harmadik az al-Gajara piacon, összesen legkevesebb 36 ember halálát és 175 sérülését okozva. A biztonsági erők még időben hatástalanítottak egy negyedik gépkocsiba rejtett pokolgépet a Saab piacon.
A Bagdadból nyugat felé, a repülőtérre vezető úton hat civil vesztette életét és 13 sérült meg délelőtt egy pokolgép robbanásától, amelyet egy amerikai konvojnak szántak az Umm at-Tubul mecset közelében. Ketten meghaltak és hatan megsérültek a város központjában lévő Allávi negyedben, ahol lakóházra hullott egy aknavető-lövedék, egy másik pedig két személyt megsebesített a keleti Dzsamilában. Bagdad déli részén, Bajaában egy autó három civil utasát lőtték le ismeretlen fegyveresek. Öt katona sebesült meg egy robbanásban a közép-bagdadi Musztanszáríjában, a főváros déli bejáratánál lévő Fúrában pedig két rendőrnek okozott sérüléseket egy pokolgép detonációja. A Bagdadtól északra fekvő Duluíjában ismeretlenek megöltek egy rendőrt és egy civilt. A fővárostól délre lévő Mahmúdíjában háza előtt lőttek le ismeretlenek egy rendőrparancsnokot. Az északkeleti Mikdadíjában egy kávézóban ülő civilt lőttek le. A szintén északkeleti Baakúbában egy rendőrtiszt meghalt és hat másik megsérült egy pokolgép robbanásától. Ugyanott lőfegyverrel sebesítettek meg egy autóban utazó rendőrtisztet és sofőrjét. Az iráni határhoz közeli Mandaliban aknára lépett és a robbanásban meghalt három, nyáját legeltető pásztor. Az akna még az Irán elleni, 1980 és 1988 közötti háború idejéből maradt ott.