Újraavatták a zsinagógát Hódmezővásárhelyen

A magyar holokauszt 60. évfordulója alkalmából emléknapot tartottak vasárnap Hódmezővásárhelyen: újraavatták a felújított zsinagógát, megnyílt a vidék első állandó holokauszt-kiállítása, valamint emlékművet avattak a zsidó temetőben.


Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója az 1857-ben épült és mintegy 60 millió forint önkormányzati ráfordítással felújított zsinagógában tartott egyházi szertartáson azt mondta, hogy talán most érkezett el a számvetés ideje. Amikor egy jobb, méltóságot adó jövőben remélhetőleg kimondatik, hogy az elpusztított félmillió zsidó áldozat igenis a magyar nép része volt – jelentette ki.
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta, hogy Magyarország negyven éven át meg volt fosztva „a gyász munkájától”, ám azt elodázni nem lehet.
Hatvan évvel ezelőtt nem a zsidóságot, hanem az emberiség egy részét pusztították – jelentette ki Suchman Tamás, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának MSZP-s alelnöke.
Az emléknap keretében a hódmezővásárhelyi egykori zsidóiskolában megnyílt a vidék első állandó holokauszt-kiállítása. A fekete-fehér tárlaton az áldozatok nevei, felnőttek és gyermekek fényképei mellett újságcikkek, levelek, más dokumentumok tájékoztatják a látogatót a holokausztról. A vitrinekben az odaveszett gyermekek ruhái és játékai láthatók.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója megnyitóbeszédében azt mondta, hogy ami a második világháború alatt az európai zsidósággal és 1944 vészterhes hónapjaiban a magyar zsidókkal történt, arra nincs mentség, nincs magyarázat.
A zsidó temetőben emlékművet állíttatott a holokauszt 510 hódmezővásárhelyi áldozatára emlékező város.
Judith Varnai Shorer, Izrael magyarországi nagykövete kijelentette: a holokauszt a magyar történelem része, mert a hatmillió zsidó áldozat közel egytizede magyar volt. „Csak az idő fogja megmutatni, hogy mit tanultunk ebből a tragédiából” – mondta. Hozzáfűzte, hogy a múltat kemény munkával fel kell tárni, nem lehet letagadni, szembe kell nézni azzal, ami történt.
Breuer Péter BPI