Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László, Debrecen polgármestere együttműködési megállapodást írt alá

Modern Városok Program

Innovációs fejlesztésről, ipari park kialakításáról, közlekedési beruházásokról, a Nagyerdő turisztikai fejlesztéséről és egy angol nyelvű alap- és középfokú oktatási központot kialakításáról írtak alá együttműködési megállapodást a kormány és Debrecen képviselői.

Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László, Debrecen polgármestere együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Modern Városok Program keretében.

„A KORMÁNY ÚGY TEKINT DEBRECENRE, MINT EGY SIKERTÖRTÉNETRE, EGY SIKERES MAGYARORSZÁG ZÁSZLÓSHAJÓJÁRA.”

Orbán Viktor a megállapodást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a városban erős a Fidesz-KDNP támogatottsága, és különleges felelősséget viselnek azért, hogy a debreceni sikertörténet megmaradjon és folytatódjon. A kormány úgy tekint Debrecenre, mint egy sikertörténetre, egy sikeres Magyarország zászlóshajójára – tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt ciklusban a kormány több mint 28 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól.

A miniszterelnök felidézte, a 2004-et követő időszak nem sikertörténet a magyar gazdaságpolitikában; nagyon sokat kellett dolgozni a magyar embereknek azért, hogy kivergődjünk abból a gödörből, ahova az ország uniós csatlakozását követően jutott.

Hozzátette, ez az időszak már mögöttünk van; a városvezetőkkel való mostani tárgyaláson nem a múltról, hanem már a jövőről beszélhettek.

Fotó: Botár Gergely (Miniszterelnökség)

Orbán Viktor kitért a vidéki városok fontosságára is. Elmondta, az ország gazdasági teljesítményének nagyobb része innen érkezik, valamint itt él és dolgozik a magyar emberek több mint fele. Az ország legnagyobb ipari vállalatai ma már Győrben, Kecskeméten, Székesfehérváron vagy Debrecenben működnek – jegyezte meg.
A kormányfő fontosnak tartja azt is, hogy Debrecenben a tudomány, az egészségügy fejlődjön, és folytatódjanak a sportberuházások.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecen még nem tartozik azon magyarországi városok közé, ahol megvalósult volna a teljes foglalkoztatottság, vagyis 3 százalék körüli értékre csökkent volna a munkanélküliség. Ennek megfelelően a város gazdasági versenyképességének a javítása szerepelt a tárgyalások középpontjában – fűzte hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor ismertette az együttműködés részleteit. Bejelentette, a város 5 milliárd forintot fordít innovációs fejlesztésekre. Elmondta azt is, hogy 21 milliárd forint jut a debreceni főpályaudvar és környékének a fejlesztésére, és 16 milliárd forint értékben megújul a Debrecen-Püspökladány vasútvonalat is. A kormányfő beszámolt arról, hogy egy új ipari parkot alakítanának ki 600-700 hektáros területen. Döntés született a repülőtér fejlesztéséről 1,2 milliárd forint értékben, kialakítanak egy angol nyelvű alap- és középfokú oktatási központot, és a Nagyerdő turisztikai infrastruktúráját is fejlesztik 4 milliárd forintért – sorolta a megállapodás további pontjait a miniszterelnök.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt 

Papp László polgármester aláhúzta, egy – olyan komplex, a nagyváros életének szinte minden területére kiterjedő – megállapodást kötöttek, mely garantálja, hogy Debrecen egy erős gazdasággal rendelkező, nemzetközi szinten is jelentős versenyképességgel bíró, kitűnő életminőségű város legyen.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor kitért a debreceni menekülttáborra is, melyet bevándorlótábornak nevezett. A miniszterelnök elmondta, komoly küzdelmet vív hazánk az Európai Unióval a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont miatt.

Aláhúzta, a menekülteket Magyarország mindig is befogadta, de más dolog a bevándorlás. Akik Magyarországra érkeznek, nem menekültek, hanem bevándorlók – fűzte hozzá. A kormányfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint az illegális határátlépés nem bűncselekmény. Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és a határait – szögezte le. Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza – fogalmazott Orbán Viktor.