Hamász megszegte a tűzszüneti megállapodást האש חודשה: צה”ל תוקף ברחבי הרצועה, ירי לעוטף ולאשקלון

Vaskardok-56.nap:

Hamász megszegte a tűzszüneti megállapodást האש חודשה: צה”ל תוקף ברחבי הרצועה, ירי לעוטף ולאשקלון

 

האש חודשה: צה”ל תוקף ברחבי הרצועה, ירי לעוטף ולאשקלון

סוף לשבוע של הפוגה: הדד-ליין חלף, הסכמה על רשימת משוחררים לא הייתה, רקטות נורו מעזה – וצה”ל שב לתקוף, בארטילריה ומהאוויר | הפלסטינים דיווחו על לפחות 32 הרוגים, צה”ל פרסם „מפת פינויים” לתושבי עזה | הנשיא הרצוג נועד לראשונה עם אמיר קטאר, שהודיעה: נמשך המו”מ לחידוש ההפוגה | פיקוד העורף החמיר את ההנחיות, בתי ספר בגוש דן חוזרים לזום | דיווח: הפיצוץ אתמול בתימן – תקיפה ישראלית, נפגעו מחסני טילים וכטב”מים

Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a Hamász terrorszervezet a rakétázással megszegte a tűzszüneti megállapodást, és válaszul újraindítja hadműveletét a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben.

A Vaskupola hajnalban elfogott egy lövedéket, a később indított lövedékek nyílt területen landoltak. Összesen hat sorozatban szólaltak meg a szirénák reggel a határ melletti izraeli közösségekben. Vadászgépek válaszul Hamász-célpontokat támadtak a Gázai övezetben. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint három ember halt meg az övezet déli részén fekvő Rafa területén végrehajtott az izraeli légitámadásokban.

A Miniszterelnöki Hivatal közölte: ,,A Hamász megsértette a megállapodást, nem tett eleget kötelezettségének, hogy ma elengedi az összes női túszt, és rakétákat lőtt ki Izrael polgáraira. Az izraeli kormány elkötelezett a háború céljainak elérése mellett” – utal a nyilatkozat a Hamász felszámolására.

A Walla hírportál által idézett izraeli tisztviselő azt mondta, hogy az éjszaka folyamán tárgyalásokat folytattak a katari és az egyiptomi közvetítőkkel, de a Hamász nem adott listát azokról a túszokról, akiket hajlandó elengedni.

A harcok kiújulására tekintettel a Polgárvédelmi Parancsnokság utasítása szerint Izrael középső és déli részének nagy részén csak akkor nyílnak meg az iskolák, ha rendelkeznek gyorsan elérhető védett helyekkel rakétatámadások esetén.

 

Az utolsó kör: Nyolc izraeli túszt engedtek ki csütörtökön két részletben a Hamász fogságából, a hetedik és egyben utolsó csoportot, az ideiglenes fegyverszüneti megállapodás részeként.

A két kör között a hadsereg ,,gyanús azonosítást” követően egy elfogó rakétát indított Dél-Izraelben, mely nyílt területen aktiválta a szirénákat. A hadsereg azt mondta, vizsgálja az incidenst.