Hetiszakasz – Június (Korách פָּרָשָׁת קֹרַח) Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter

Hetiszakasz – Június (Korách פָּרָשָׁת קֹרַח)   Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter 

Tisztelt Ünneplő Zsidó Közösség, egyházi és állami Méltóságok!

Magyarország Kormánya örömmel veszi tudomásul és támogatja, ha egy alkotó vallási közösség építkezésbe fog.

Ha valami újjáépül, akkor az kettős öröm, hiszen egyszerre mentjük meg a múlt egy darabját, s készítünk valamit a jövőnek.

Ha az újjáépítés egy olyan közösség megerősödését segíti, amelyet a történelmi Gonosz teljesen el akart pusztítani, akkor az már hármas öröm.

Ezt a hármas örömöt jöttem most megosztani Önökkel a magyar Kormány nevében, a Haza nevében. Megtisztelő, hogy ma Önökkel lehetek!

Nemes feladat megmenteni egy épületet az enyészettől. Ezért is támogattuk, ezt az újjáépítést. De van ennél fontosabb okunk is. Azt reméljük, hogy élet költözik e falak közé. Azt kívánjuk, hogy a magyarországi zsidó közösségek ne csak szabadon és biztonságban élhessenek közöttünk, hanem virágoztassák fel újra azt a vallási és kulturális hagyományt, mely a holokauszt tragédiája előtt része volt Budapest és az ország kulturális gazdagságának. Büszkék vagyunk rá, hogy ma Magyarország a zsidó közösség számára biztonságot nyújtó otthon, s a zsidóság életéhez az óvodától az egyetemig, a kórháztól a szeretetotthonokig a szükséges intézmények rendelkezésre állnak. Zsidó honfitársaink szabadon ünnepelhetnek köztereinken, vállalhatják hitüket és kultúrájukat. Meghívhatják a világ minden tájáról sportolóikat a Maccabi Játékokra, s testvéri kapcsolatokat ápolnak a keresztény egyházakkal. Együtt tanuljuk ebben az országban értékelni a társadalmi békét és az egymást gazdagító együttélést.

Büszkék vagyunk arra is, hogy míg máshol erősödik a hívő közösségek üldözése és az antiszemitizmus, templomokat, zsinagógákat zárnak be, Magyarországon az elmúlt tíz évben több zsinagóga megnyitóját ünnepelhettük már közösen.

Egy régi épület ujjá építéséhez egyszerre kell szakértelem és alázat. Ismerni kell az anyagot, a régi építési módot és stílust, s követni is kell azt. Alkalmazkodni kell ahhoz, amit az ősök, az eredeti épület megalkotói elgondoltak és létrehoztak. Tiszteletben kell tartani a kezük nyomát. De közben alkalmazni érdemes az olyan modern technikai megoldásokat, melyek nem csak a ház régi fényét hozzák vissza, hanem azt a benyomást is erősítik, hogy szebb, mint valaha. Ezt ma itt körülnézve bízvást elmondhatjuk. Azt kívánom, hogy amikor hitüket gyakorolják, akkor vezesse Önöket ugyanez a párhuzamos akarat: az ősi mózesi tanítás tiszteletben tartása mellett találják meg azokat a 21. századi utakat, melyeken a következő nemzedéknek is át tudják adni hitüket és kultúrájukat.

Gratulálunk és köszönjük a tervezőknek, építőknek, s mindenkinek, akinek keze munkája szükséges volt ahhoz, hogy ma itt együtt ünnepelhessük az elkészült zsinagógát.

Kívánom, hogy soha ne némuljon el itt az imádság szava, s legyen ez a hely a magyar zsidó kultúra egyik kiemelt otthona!

A mi egyházunkban, a reformátusoknál a bibliai zsoltárokat nagy becsben tartjuk, rendszeresen imádkozzuk és énekeljük, ahogy Önök is, még ha más nyelven és dallamokkal is.

A 127. zsoltár éppen a mai alkalomhoz illő, engedjék meg, hogy ezzel köszöntsem az egész közösséget:

  1. „Ha az Örökkévaló nem építi fel a házat, hiába fáradoztak vele építői; ha az Örökkévaló nem őrzi meg a várost: hiába virraszt az őr.
  2. Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az ÚR szeret, annak álmában is ad eleget.

Kívánom, hogy ezen a helyen álmodják újra azokat az álmokat, melyeket valaha őseik álmodtak itt családjaik és közösségük boldogságáról.
S bízom benne, hogy megértéssel fogadják, ha három gyermek édesanyja és családokért felelős miniszterként ennek a zsoltárnak a következő sorával zárom mondandómat:

„Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.”

Köszönöm, hogy meghallgattak!   

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter