Hölvényi György, a KDNP képviselője :Egy szakmailag is igen erős csapat távozott most az EP frakcióból

Egy szakmailag is igen erős csapat távozott most az EP frakcióból

Hölvényi György, a KDNP képviselője az Európai Parlamentben a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EPP-ben betöltött szerepéről, a lehetőségekről, de szóba került az európai felelősségkérdése is.

A képviselő kérdésre válaszolva elmondta, nem érzi magát magányosnak az Európai Néppárt frakciójában a történtek ellenére sem. Ugyanakkor az is igaz, nehéz helyzet van, hiszen a Fidesz 12 elismert, a Néppártban is elismert politikusa hagyta el az EPP parlamenti frakcióját, egy hosszú és egyre durvuló állapotot követően. Hölvényi György a saját helyzetét illetően megjegyezte, a KDNP elnöksége úgy határozott, hogy maradnak a frakcióban, azaz a képviselő is maradjon. Hozzátette, ez nem róla szól, hanem arról, hogy több helyen, több képviselet az országnak is hasznos, azaz ebben az értelemben egy szolgálatról van szó. Azt is tudni kell, a KDNP-nek egy több évtizedes kapcsolatrendszere van a Néppárttal, ezt a pártelnökség döntése alapján most is vállalni kell. Hozzátette azt is, szerencsére vannak az EPP-ben olyan pártok, amelyek valóban kereszténydemokrata gondolkodásúak, igaz az is, jelenleg ők a kisebbség, így ez a mostani állapot azt jelenti, hogy a politikusnak saját magától is több türelmet kell elvárjon,persze ez nem egyszerű.

A politikus megemlítette, abban bízik, hogy az emberi kapcsolatok a Fidesz és az EPP többi képviselője között nem romlik meg a későbbiek során, ez lehet akár politikai érdek is, hiszen egy szakmailag is igen erős csapat távozott most az EP frakcióból. A jó kapcsolat megtartása mindegyik félnek az érdeke.

Arra a felvetésre, hogy mi lesz a KDNP-vel, ha a Fidesz többekkel együtt megalakít egy új jobboldali frakciót az Európai Parlamentben, a politikus úgy felelt, nem szívesen menne bele ilyen fejtegetésekbe, mert bizonytalan a helyzet. Ám úgy vélte, miután 2004 óta követi az EP életét, azt elképzelhetetlennek tartja, hogy egy olyan erős csapat, mint a fideszes képviselőké, sokáig dolgozzon függetlenként. Azt, hogy ennek a majdani frakciónak a megalakításáról melyik európai politikus mit nyilatkozik, azt nem szívesen részletezné, mert mindenkinek megvannak a saját érdekeik, mindegyik politikusnak figyelnie kell a saját országában zajló eseményekre, választásokra. Ebben a helyzetben a KDNP-nek és egyetlen EP képviselőjének az a feladata, hogy saját pártcsaládjában erősítse meg az amúgy igen meggyengült kereszténydemokrata identitást, ezt képviselje a mostani igen vacaknak mondható körülmények között is.  Ez egy reális cél, de mellette egy túlélési stratégia is.

Hölvényi György jelenleg az EP fejlesztési bizottságában tevékenykedik, elsősorban a harmadik világra kiterjesztett figyelemmel, mellette dolgozik a vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportban is, amelyik kifejezetten vallásszabadsági kérdéseket figyel. Ez azt jelenti, van mit tennie, azaz a saját pártcsaládjának a képviselőivel elsősorban ezen szakmai kérdések mentén beszél, nem bocsátkozik a Fidesszel történtek megbeszélésre, amiről persze úgy vélekedett, az EPP rútul járt el.

Arra a kérdésre, hogy a járványhelyzetben miként tudja segíteni a bizottságban a harmadik világban élőket, a képviselő úgy felelt, az online térben is lehet egyeztetéseket, megbeszéléseket lefolytatni, de a személyes találkozásokra is már szükség lenne. Példaként hozta fel azt a vitát, ami az EP-ben zajlott Szíriáról, ahol áldatlan állapotok vannak, amiket meg kellene oldani, de most az a legfontosabb kérdés ott is, hogy hol és mikor lesz az oltás. Másik példa Kelet-Afrika,ahol szerencsére az oltást tekintve már elindult valami az EU-nak köszönhetően, de mindeközben egy sáskajárás volt a környéken, amire senki nem készült fel, ráadásul egy olyan helyen, ahol a mezőgazdaság jól működött. Azaz mindenhol most a vakcináció a fő kérdés. Összességében el lehet mondani, áttekintve ezeket a területeket, hogy Európa még mindig a legjobb hely a világon, de ez egyben felelősséggel is jár, tehát hatékony európai segítség nélkül Afrikában sokkal nehezebben tudják a problémákat megoldani.  Ám, az is igaz, ezt Európa, az EU egyedül nem nagyon tudja megoldani, ezért is lenne az fontos, hogy legyen együttműködés Kínával, Oroszországgal, mindezt Afrika érdekében. A si8ker érdekében le kell ülni a helyiekkel, hiszen ők jobban tudják, hogy mire van szükség.