A nyugat-balkáni térség jelentősége

A nyugat-balkáni térség jelentősége

Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az európai intézményrendszerekről beszélt, valamint arról, hogy miként alakulhatnak a bővítési tárgyalások több országgal.

A politikus arra a felvetésre, amely szerint az európai közösség egy jelentős gazdasági segítséget nyújt Iránnak megjegyezte, három alapvető intézményt kell megkülönböztetni. Van egyrészt az Európai Bizottság, amelyet az EU kormányának is szoktak nevezni, ezen kívül van még az Európai Tanács, ahol a tagállamok állam- és kormányfői jelennek meg és van még az Európai Parlament is. Az Iránnak nyújtandó segítség az Európai Bizottság részéről merült fel, amiről a két másik testületnek is véleményt kell nyilvánítani. Jelenleg a koronavírus-járvány okán az Európai Parlament tulajdonképpen nem működik, bár sokak szerint az EP képviselők online módon üléseznek, de ez egyáltalán nincs így, gyakorlatilag három hete nem működik a parlament, bár volt tegnap egy rendkívüli rendezvénye, ami sok jogi szakértő szerint problémás volt. Összességében azt lehet mondani, hogy most az Európai Bizottság működik, ez életszerűbb is. Van még egy szervezet is, ez az Európa Tanács, ami egy teljesen más feladatokkal van felruházva, ennek főtitkára illette kritikával a magyar kormány vészhelyzeti törvénykezését. Orbán Viktor röviden megválaszolta a felvetéseket, amikor azt mondta, hogy ha segíteni nem tud, akkor legalább ne akadályozza a kormány munkáját. Deutsch Tamás szerint a kormányfőnek igaza van, amikor azt kifogásolja, hogy hazugságokra alapozva, kívülről akarnak az egyébként teljesen normális magyarországi eseményekbe beavatkozni.  A jelenlegi válsághelyzetben, amikor az emberi élet megvédéséről van szó, amikor a kormány, a rendvédelem, az egészségügy, az önkormányzatok azon vannak, hogy minél hatékonyabban tudjanak cselekedni a járvány hatásaival szemben, ilyenkor támadni egy országot, ráadásul hazugságokra alapozva, ez jóval több mint felelőtlenség – emelte ki a képviselő.

Deutsch Tamás úgy véli, a tömeges, illegális migráció, amelyik Európa felé irányul, még mindig óriási veszélyt jelent, a legújabb hírek szerint Törökország három olyan menekülttábort akar felszámolni, ahol több százezer szír menekült van már évek óta.  Őket a törökök minden nyilatkozata ellenére nem Szíria felé akarják engedni, hanem Európára szabadítanák rá. Ez azt jelenti, hogy jelentős nyomás nehezedik az EU-ra a görög-török határon, ha netalán Görögország ebben a küzdelemben elesne, akkor napok kérdése lenne, hogy egy akár százezres nagyságrendű menekülthullámmal nézzen szembe az európai közösség, elsősorban Magyarország déli határán. A magyar kormány már megmutatta – tette hozzá a politikus, hogy a műszaki és jogi határzárral gátat tudott szabni az illegális migrációnak, ez így lesz a jövőben is. Tehát azt is ki kell jelenteni, a koronavírus-járvány mellett ezzel is szembe kell nézni.

Az EU bővítése kapcsán Deutsch Tamás arról beszélt, hogy a közösségnek volt egy komoly adóssága, a nyugat-balkáni országok közül Szerbiával és Montenegróval csigalassúsággal folynak bővítési tárgyalások. Azért a lassússág, mert az Európai Bizottság korábbi vezetése szerint nem volt még itt az ideje a további bővítéseknek, ami a képviselő szerint súlyos stratégiai hiba volt, hiszen ennek a térségnek a bevonása gazdasági, földrajzi és sok más szempontból is jelentős. Nem beszélve arról, hogy a térségben más szereplők is megjelentek, mint Kína, Oroszország és az Egyesült Államok, akik szívesen kiterjesztenék az érdekszférájukat.  Két másik országgal is meg kellett volna kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, Albániával és Észak-Macedóniával, ez eddig a francia és a holland kormány ellenállásán megbukott. Ám a magyar kormány és Várhelyi Olivér magyar európai biztos munkájának köszönhetően az EU azt a döntést hozta, mégis elkezdik a tárgyalásokat ezen országokkal is, hogy részükre perspektívát kínáljanak.

Deutsch Tamás megjegyezte, hogy bár korábban a törököknek is ígértek ilyesmit, de határozottan úgy gondolja, a Törökországgal megkezdett korábbi tárgyalások megkezdése hiba volt, ami egyébként a német külpolitikának volt érdeke. Ma már Németország sem támogatja a törökökkel való egyeztetéseket. Törökországnak jelenleg az olyan kiegyensúlyozott politikát kéne követni, ami pont az EU és Oroszország közti földrajzi helyzetének köszönhető.