A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.03.13.-reggelén  Ki Tiszá פָּרָשָׁת כִּי תִשָֹּא

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.03.13.-reggelén 

Ki Tiszá פָּרָשָׁת כִּי תִשָֹּא

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újabb három embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ezzel 16-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon – közölték a koronavirus.gov.hu honlapon. A közlemény szerint egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

 

Mivel a koronavírus-járvány leginkább az időseket veszélyezteti, külön felhívást és tájékoztató kampányt indít az idősekhez a kormány. Időseknek szóló kisfilmet jelentet meg a kormány a koronavírussal kapcsolatosan – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón. Az is elhangzott: megvan az első koronavírus-fertőzésből gyógyult ember az országban. Dömötör Csaba elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonlító tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten.

A családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet” – mondta az államtitkár.

 

Péntektől  nem lehet BKV-jegyet venni a buszsofőröknél – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arra hivatkozva, hogy a korábban meghirdetett elsőajtós felszállás szüneteltetésén kívül a főváros ezzel is csökkenteni kívánja a koronavírus terjedésének kockázatát.   A főpolgármester arról is beszélt, hogy a legnagyobb kockázatot budapesten a közösségi közlekedés, azon belül is a reggeli csúcsforgalom jelenti, ezért a főváros arra kéri a kormányt, hogy valamilyen központi intézkedéssel alakítson ki rugalmasabb munkakezdést és ahol csak lehet, éljenek a távmunka, illetve a rugalmas munkaidő lehetőségeivel.  A kormány tegnapi döntésével kapcsolatban Karácsony arról beszélt, hogy a főváros nem akar kiskapukat keresni a kulturális intézmények működésének tekintetében: A szabályokat a lehető legszigorúbban értelmezve a mai naptól kezdve felfüggesztjük az előadásokat minden budapesti színházban, felfüggesztjük az előadásokat minden budapesti fenntartású moziban, és felfüggesztjük a szolgáltatásokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében és a fővárosi fenntartású múzeumokban is .

 

Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyaránt azon az állásponton van, hogy szükséges a közoktatási intézmények bezárása, a rendkívüli tanítási szünet elrendelése a koronavírus-járvány miatt Magyarországon. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt mondta: azt tapasztalják, hogy sorra zárják be a környező országokban a közoktatási intézményeket az ott dolgozók, a gyermekek és az egész társadalom védelme érdekében. Kitért arra, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán azt mondta, hogy az iskolák bezárását a kormány jelenleg nem tartja indokoltnak. Ezzel a Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet, szükséges a rendkívüli tanítási szünet bevezetése – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a bulinegyeddel kapcsolatos elképzelésekről, valamint az önkormányzati lakások állapotáról.

A politikus a választási kampányában tett egyik ígérete az volt, hogy Belső-Erzsébetvárost egy kulturális negyeddé teszi. Ennek kapcsán azt mondta el, ennek a folyamatnak az elején tart a városvezetés és való igaz, jogosak azok a kritikák, amelyek a városrész állapotát kifogásolják. Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá, hogy az önkormányzat már megtette azokat a lépéseket, amelyeket eddig meg lehetett tenni, a március 18-án sorra kerülő testületi ülésen fogják elfogadni a bulinegyeddel kapcsolatos új rendszabályozást. Ebben szerepel majd az is, hogy éjszaka nem lehet pakolni a szórakozóhelyeken, illetve előttük, ezeknek a vállalkozásoknak tisztán kell tartani a környezetüket, ennek elmulasztása büntetést von maga után, gondoskodniuk kell arról, hogy az utcán ne lehessen italozni, a túl sok vendéget befogadó cégeknek beléptetést kell alkalmazniuk. A polgármester szerint olyan csoda nem lesz, hogy egyik napról a másikra tökéletes rend lesz, ez egy folyamat, ami sokaknak még akár lassú is lehet, de az biztos, lesz előrehaladás. A cél az, hogy ne álljanak az utcán az emberek, ne ott fogyasszanak, ha egy szórakozóhely megtelt, akkor ott ne legyen további beléptetés. A városvezetés szándékai szerint nem fogják sem a lakókat, sem pedig a vendéglátósokat magukra hagyni, lesz egy a jelenleginél is sokkal hatékonyabb ellenőrzés a közterületen, mindezt a rendőrséggel történő hatékonyabb összefogás keretében egy folyamatos és állandó jelenlét mellett, hogy az eddig látott visszásságok ne történjenek meg.

 

Külföld:

 

Az egész Európai Uniónak érdeke, hogy stratégiai partnerségeket alakítson ki a keleti határain fekvő országokkal, így Moldovával is, és hogy tartsa nyitva az uniós tagság és gazdasági együttműködés lehetőségét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Chisinauban, miután hivatalos látogatása során tárgyalást folytatott Ion Chicu moldovai kormányfővel. A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor jóknak, dinamikusaknak nevezte a magyar-moldáv kapcsolatokat, majd hangsúlyozta, hogy Magyarország ezután is elkötelezett támogatója lesz integrációs kérdésekben Moldovának. Moldovának jelenleg van társulási, vízum- és szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, de ezeken túl is vannak még lehetőségek, és Magyarország támogatja a moldávokat, ha ezeket ki akarják használni – közölte Orbán Viktor. Az EU-ról a miniszterelnök azt mondta, nem könnyű az unión belül érvényesíteni egy nemzet érdekét, de megéri, vagyis „jobb belül lenni, mint kívül lenni”, minden nehézségével együtt is. Ezért jó szívvel tanácsolta az EU-val való minél mélyebb együttműködés lehetőséget, amiben Magyarország szívesen lesz partner.

 

Jó hír, hogy a korábban Németországban karanténintézkedés alá vont jogászhallgató nő elhagyhatta a karantént, valamint a korábban Japánban már hosszú hetekre karanténintézkedések alá vont három magyar állampolgár is szerdán, illetve csütörtökön szintén elhagyhatja a karantént – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.    Hangsúlyozta: minden korlátozó intézkedés alá vont magyar állampolgárral külföldön haladéktalanul felveszik a kapcsolatot és segítenek nekik mindabban, amiben a szabályok engedik. Kiemelte: vannak új esetek is, egy magyar állampolgár Vietnamban került karanténba, mivel egy fertőzött személlyel utazott együtt egy repülőgépen. A tárcavezető kifejtette: összesítést készítettek a külföldön karanténintézkedés alatt álló magyarokról. „Vannak jó híreink és vannak új eseteink is” – fogalmazott. Közölte: az Oaklandben kikötött óceánjáró hajó fedélzetén két magyar állampolgár van, velük is felvették a kapcsolatot.

 

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából – jelentette be Donald Trump amerikai elnök. A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból és Írországból érkező utasokat. Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek. Leszögezte, hogy az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. „Most ugyanezt kell tennünk Európával” – mondta.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 10 milliárd sékelt (832,7 milliárd Ft) fordít az izraeli vállalkozások támogatására a koronavírus-válság közepette, hogy a gazdaság tovább működhessen. Egy milliárd sékelt pedig az egészségügyi ágazatba fecskendeznek. „Az izraeli gazdaság állapota jobb, mint a legtöbb országé a világon. A pénzügyi rendszer erős és a munkanélküliség alacsony. Ezek nagy előnyt biztosítanak számunkra, amikor egy ilyen válságba kerülünk. Ez egy olyan kihívás, amelyről úgy gondoljuk, hogy kezelni tudjuk, hogy végül biztonságosan túl jussunk rajta.” Netanjahu továbbá azt mondta, hogy nem számít áruhiányra a komoly repülési korlátozások miatt, mivel az áruk túlnyomó többsége tengeri úton érkezik, és „ellenőrizni fogjuk, hogy ezzel ne legyen gond”.

 

Gazdaság:

 

Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Hozzátette: Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal fog visszaesni. A kormány várakozása szerint a vírus júniusban tetőzhet Magyarországon, a helyzet rendkívül gyorsan változik – mondta, és példaként említette, hogy a lemondások miatt egy  szállodahajó sem fog érkezni Budapestre április végéig. A márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le. A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le. Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (57 százalék) és Izrael esetében (44 százalék) a legmagasabb. A visszaesés vidéken nem ilyen mértékű, a húsvéti foglalások megmaradtak, 10-15 százalékos a lemondások aránya. A nyári szezon a reményeik szerint megmenthető – mondta a vezérigazgató.

 

Időjárás:

 

Pénteken hidegfront követi a melegfrontot. Erős északi, északnyugati szél, borongós idő, kisebb esők várhatók, és lehűl a levegő. A nyugati hegyekben havas eső, hó is lehet. Éjszaka csapadék már nem várható, észak felől fokozatosan csökken a felhőzet.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel +7 – +10, péntek délután +11 – +16, szombat reggel 0 – +3 fok körül alakul.