Kül- és belpolitikai események az elemzők szemével

Kül- és belpolitikai események az elemzők szemével

Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszéltek a legfontosabb nemzetközi és hazai eseményekről, a gázról, az önkormányzatokról.

A szakértők az oroszországi helyzetet elemezték először, hiszen tegnap – sokak számára váratlanul – lemondott a teljes orosz kormány, Putyin elnök gyorsan meg is találta az új miniszterelnököt.

Pulai András szerint kétféle válasz lehetséges erre az esetre. Egyrészt zajlik Oroszországban egy államreform, amire általában tízévente kerül sor. Az új miniszterelnökről is azt mondják, hogy egy reformer alkat. Miután az Adóhivatal vezetője volt korábban, így nagyon sok információval rendelkezik, ez a korábbi posztja jelentős volt. Asz elemző emlékeztetett arra, hogy ez egy bizalmi poszt, ahopl sok mindent meg lehet tenni, mint például megtörtént ez Magyarországon, az úgynevezett hosszú bájtok éjszakáján is. Ez akkor volt, amikor az 1998-as kormányváltás utáni időszakban egy ideig Simicska Lajos vezette az APEH-et, akkor történt az, hogy egy éjszaka alatt számos adatot töröltek adatbázis szinten. Ugyan konkrét bizonyíték nem került elő erről, de nagyon sok elem mutatott ebbe az irányba.

Farkas Örs annyit tett hozzá, hogy semmilyen konkrét bizonyíték nem került elő erről az esetről. Visszatérve az orosz helyzetre, úgy vélte, a változások elsősorban Putyin elnök életkorával függenek össze, elindult egy utódlási folyamat. A mostani orosz rendszer 1993-ban alakult ki. Sokak számára meglepetés volt az is, hogy az orosz elnök kijelentette, nem kívánnak változtatni azon a rendszeren, mely szerint csupán kétszer lehet egymás után valaki az állam elnöke. Ami a kormány távozását illeti, az elemző szerint az orosz miniszterelnököt nem érte meglepetés, őt valamennyire beavathatta az elnök a terveibe. Furcsaság volt az is, hogy a lemondás és az új kormányfő kinevezése között alig telt el egy óra. Farkas Örs szerint az államreform úgy alakul majd, hogy Putyin az operatív működtetésből fog hátrébb lépni, de a hatáskörei megmaradnak.

Mindezek nem lesznek nagy változással az orosz-magyar kapcsolatokban – jelentette ki a Publicus vezetője, hiszen az oroszok prioritásai, a kezükben lévő eszközök nem fognak változni, csupán a személyek. A céljuk továbbra is az, hogy a magyaroknak gázt adjanak el, atomerőművet akarnak építeni, mindezekre a magyar kormánynak nagy szüksége van. A külvilág változhat, hiszen elkészül az Északi áramlat2 vezeték, ami például átírja az orosz-ukrán viszonyt is, ami hatással lesz a magyar-ukrán viszonyra is. Dél felől is jön egy vezeték Magyarországra, Romániában is találtak nagyobb gázmezőket, szóval itt lehetnek változások. Ezek egyébként csökkenthetik az ország függőségét az oroszoktól, ami egy komoly lehetőséget jelent.

farkas örs szerint sem lesz rövidtávon változás, 2024-ig biztosan nem lehet semmire sem számítani. Az biztos, Magyarország és Európa is abban érdekelt, hogy a legtöbb úton és módon érkezzen be gáz, a mostani kiszolgáltatottságot csökkenteni kell. Azonban mindez nem változtat a putyini politikán, hiszen az orosz elnök támogatottsága hazájában majdnem 70 százalékos.

Pulai András annyit tett hozzá, hogy bár nagy az elnök támogatottsága, de vannak konkrét bizonyítékok a jelentősebb választási csalásokra Oroszországban. Megemlítette azt is, hogy a kormányváltás során Lavrov külügyminiszter sem fog eltűnni, biztosan lesz szerepe a későbbiek során.

Izrael is gázt exportál Egyiptomba, amiben az a furcsa, hogy eddig fordítva történt mindez. Most éppen ez a lépés a török kormányt is foglalkoztatja, meg is próbálnak ellene tenni. De most úgy néz ki – tette hozzá Pulai András, hogy ebből most kimaradnak. Ez lehet hatással a török belpolitikára, hiszen Errdogan több önkormányzatot is elveszített, ahogy ez megtörtént a Fidesszel, ami több településen is kikapott. Pulai András azt tette hozzá, hogy az önkormányzati választás előtt itthon az emberek alig 5 százaléka élt ellenzéki vezetésű településen, ma már ez az arány 40 százalék felett van, ezeken a településeken az ország GDP-nek több mint a 60 százaléka termelődik meg.

Farkas Örs szerint a statisztikai adatok ezt mutatják, a 60 százaléknyi GDP-hez sokat tesz hozzá Budapest is, amit megnyert az ellenzék, valamint a megyei jogú városokból 10-et, de ennyi történt, nem több. Most van egy kormánypárt, ami összesen 53 százalékot kapott, vele szemben nincsen olyan, hogy Ellenzéki Párt, már ezért sem állja meg a helyét az Erdogan-Orbán Viktor párhuzam – tette hozzá.

Pulai András erre azt felelte, hogy a magyar miniszterelnök az év első Kormányinfóján beismerte, hogy több települést elvesztett a Fidesz, egyébként ezt a kormánypártban is így gondolják.

Kérdésre válaszolva a Publicus vezetője elismerte, az valóban fontos, hogy mennyire lesznek az ellenzéki pártok a most megnyert településeket vezetni, ott mire lesznek képesek. Most ez a feladatuk az elkövetkezendő másfél évben. Az látszik, működik az ellenzéki összefogás – mondta el Pulai András.

Farkas Örs ezzel szemben azt mondta el, bár valóban működik az összefogás, hiszen több településen is győztek, de mégis azt lehet látni, hogy többet vitatkoznak ezek a pártok, mint amit kellene. Példaként a ferencvárosi polgármester került szóba, akiről elmondta, minden előterjesztését a többségben lévő ellenzéki képviselők szednek szét, módosítanak, ezért sem tudott még eredményeket felmutatni.

Terézváros és Erzsébetváros vezetése szorosan együttműködik, ahogy ezt korábban a kampány alatt is megtették, ami Pulai András szerint nagyon fontos.

Mellékletek terület