“Egy nap – egy lap”, avagy a tanulás ünnepe

A tanulást ünnepelték 2020 január 1-én világszerte a zsidó vallás ortodox hívei. A legtöbben, egyszerre egy helyen, az Egyesült Államokban, New Jerseyben, a Metlife Stadionban ünnepeltek. Mintegy kilencvenezer ember volt jelen az ünnepségen. S mivel minden érdeklődő nem fért el a stadionban, ezért videokivetítőkön a New York, Brooklyn negyedében található Barclays Központ sportcsarnokában további ezrek ember ünnepelték együtt a tanulást. Tudósítónk jelenti a helyszínről.

A tanulás: egy nap – egy lap

A vallásos zsidók számára a tanulás a világ legtermészetesebb dolga, minden zsidó számára kötelező a Tóra olvasása, és a Talmud tanulása.  Leegyszerűsítve úgy fogalmazhatunk, hogy létezik írott és szóbeli Tóra.  A Tóráról azt tartják, hogy leginkább az, ami meghatározza a zsidóságot már évezredek óta. A zsidók a Tórából három naponta olvasnak el egy- egy részt. A Talmud az, amit szóbeli tannak is neveznek, s a vallásos zsidók számára a napi egy lap – azaz két oldal – megértése, megtanulása a tulajdonképpeni tanulás alapja. S ez nemcsak a tanulás elnevezésének kérdése, valóban tanulásról van szó. Ugyanis létezik a Tóraolvasás “intézménye”, azonban az nem azonos a Tóra, a Talmud tanulásával.

A vallásos templomjáró zsidók számára kötelező, hogy a zsidó közösségben olvassanak fel egy-egy szakaszt a Tórából minden szombaton, hétfőn és csütörtökön reggel, hogy ne teljen el három nap Tóraolvasás nélkül. Csak olyan közösségben olvasnak fel a a Tórából, ahol legalább tíz felnőtt zsidó férfi van jelen. A felolvasások alkalmával nem szabad beszélgetni, akár még a Tóráról sem.

A tanulás azonban az más dolog. Itt alapvetően a Tóra és a talmud megértéséről, értelmezéséről van szó. A zsidó iskolákban a tanulás párokban történik, ahol kötelező megbeszélni az olvasottakat. Ez a megbeszélés segíti az értelmezést, és természetesen a tanulást.

A Tóra szó jelentését leginkább úgy szokták meghatározni, hogy tanítás, utasítás, útmutatás. A Tóra célja tehát, hogy vezessen, hogy utat mutasson, ezért kell ismernie minden zsidónak a Tóra tartalmát, ezért kell azt megtanulnia. A vallásos zsidók számára a napi elfoglaltságaik mellett fontos, hogy minden nap legyen egy fix pont az életében. Ez a fix tevékenység a tanulás, ami ugyanúgy hozzátartozik a vallásos zsidók életéhez, mint az imádkozás.

Rambam, a világ zsidóságának nagy bölcse szerint ahogyan az, hogy egy zsidó számára parancsolat, a fiát tanítsa, úgy van megparancsolva az is, hogy saját magát is tanítsa, “köteles idejéből a Tóra tanulására áldozni, ahogy írva van: “ismételd (a Tórát) éjjel-nappal.” (Jósua 1. 8)

HASHAS of DAF YOMI

A Daf Yomi héber ( דף יומי ) kifejezés. Jelentését leginkább úgy lehet magyar nyelven megmagyarázni, ha „a nap oldala” kifejezésnek fordítjuk.

A Daf Yomi egy tanulási rendszer, amelyben a vallásos zsidó a napi Tóra szakaszt és annak kommentárjait, amelyet Gemara-nak neveznek tanulja meg. 2711 oldalon találhatóak azok az ismeretek, amelyeket egy vallásos zsidónak meg kell tanulnia.

A Daf Yomi kifejezésből a daf egy lapot, azaz két oldalt jelent. Ebből könnyen kiszámítható, hogy ha valaki mind a 2711 oldalt szeretné megtanulni, ehhez a napi tanulással hét évre és öt hónapra van szüksége. Az egész világon használják a Daf Yomi tanulási rendszert, amelynek lezárása egy ünnepség, amit Siyum HaShas-nak neveznek.

Siyum HaShas

A Siyum HaShas elnevezésű ünnep a 2711 oldal megtanulása befejezésének az ünnepe.

A 2020 január elsején tartott ünnep a 13. volt a sorban. Az első Daf Yomi ciklust 5684 első napján (1923. szeptember 11.-én) kezdték meg. Meir Shapiro rabbi 1923-ban javasolta az első ciklus és ünnep megszervezését, amelyet l931-ben tartottak meg. Azóta több ciklus és ünnepség is lezajlott, például 2005-ben a világ egyik legnagyobb kiállítási központjában a New York-i Jacob Javits Conventions Centerben, ötvenezer résztvevővel. Mivel a kiállítási központ kicsinek bizonyult, ezért 2012-ben már 93.000 résztvevő ünnepelhetett együtt a Metlife Stadionban.

A mostani, a 13. ciklus 2012. augusztus 3-án kezdődött meg, s a ciklus lezárását 2020 első napján szintén New Jerseyben, az USA talán egyik legnagyobb stadionjában tartották. A Metlife stadion az amerikaifootball egyik fellegvára. Itt játszották a 2013-as Super Bowl döntőt.

A tanulás ünnepe, zenével tánccal méltató beszédekkel

1990 óta az eseményt az Agudath Izrael of America szervezi. Miután az érdeklődés az egész világon óriási az esemény iránt, ezért szükség van nagy befogadóképességű stadionokra, hogy az érdeklődők együtt ünnepelhessenek.

A 2020 első napján szervezett ünnepségen több mint kilencvenezren vettek részt, ugyanis nemcsak a hivatalosan bejelentett 85 ezer ülés telt meg, de a szervezők a stadion küzdőterére felállított színpad elé is kénytelenek voltak további széksorokat is betenni, így 90 000 résztvevő ünnepelhetett személyesen a stadionban egyszerre. S mert ez a stadion is kicsinek bizonyult, Íly módon a Brooklynban található Barclays Központ sportcsarnokában további ezrek ember ünnepelték együtt a tanulást a Metlife stadionbeliekkel.

Az esemény világméretű jellegét bizonyítja, hogy más országok, más nemzeti vallási szervezetek a világ minden városában, szintén megtartották ünnepségeiket. A központi eseményen óriás kivetítőn a lengyelországi és más amerikai városokban rendezett eseményekről láthatott élő közvetítést az ünneplő közönség.

A Metlife beli eseményeiről a magyar zsidóság képviselői sem hiányoztak. A tudósító örömmel fedezett fel a közönség soraiban egy magyar fiatalokból álló csoportot, akik magyar zászlóval jelezték, hogy honnan érkeztek az eseményre.

Az eseményről tudósítónk fotóriportban is beszámolt. A videó az alábbi képre, a fotóriport ide kattintva megtekinthető.

WBPI NY