USA kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére, bejelentette hogy az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Ezzel kapcsolatosan Pompeo az USA külügyminisztere kijelentette, hogy “az emberi méltóság és szabadság az emberek belső joga, azt semmilyen kormány nem befolyásolhatja, mert az az Istentől származik.” Tudósítónk jelenti.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint “a Trump vezette amerikai kormányzat elkötelezett az emberi méltóság és minden ember szabadságának védelme és előmozdítása mellett.

Pompeo szerint az emberi jogok védelme érdekében az Egyesült Államok “évtizedek óta komoly lépéseket tett nemzetközi szervezeteken keresztül.” Hozzátette”Számos emberjogi kapcsolatban látunk változásokat, de túl sokáig vártunk a javulásra, s a változások lassan vagy egyes esetekben egyszerűen nem láthatóak. ”

Az amerikai külügyminiszter úgy véli, hogy “nem kétséges, hogy valamikor egy nemes vízió volt ennek a tanácsnak a megalapítása, Ma azonban tisztességesnek kell lennünk” tette hozzá. Határozottan kijelentette, hogy mára “az Emberi Jogi Tanács a szégyentelen képmutatás gyakorlatává vált. A tanács a világ legsúlyosabb emberi jogi visszaélései közül sokat figyelmen kívül hagyott.”

Pompeo határozottan bírálta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa működését, amikor kijelentette, hogy “az Emberi Jogi Tanács visszaéléseket tesz lehetővé azáltal, hogy egyes emberjogi cselekedeteket megsemmisít, vagy tévesen elítélnek olyanokat, akik nem sértették meg az emberi jogokat. Ma azt látjuk, hogy a tanács nem értette meg a kitűzött célokat. Emberi Jogi Tanács tagjai között olyan önkényes kormányok is vannak, ahol az emberi jogok megsértése napirenden van, ilyenek például Kína, Kuba és Venezuela.”

Az USA diplomáciájának vezetője határozottan kiállt Izrael mellett, amikor kijelentette: “az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa  folytatólagosan és jól dokumentált módon elfogult Izraellel szemben. A tanács létrehozása óta több határozatot fogadott el Izrael ellen, mint a világ többi részével szemben.

Pompeo azt is kijelentette, hogy “az Egyesült Államok nem áll ellentétben az emberi jogok védelmét szolgáló többoldalú testületekkel. Szeretnénk együttműködni szövetségeseinkkel és partnereinkkel, ezen az általunk kritikusnak tartott területen, ami jól tükrözi Amerika szabadság iránti elkötelezettségét.  Azonban amikor egyes szervezetek aláássák a mi és szövetségeseink nemzeti érdekeit, akkor nem leszünk bűnrészesek. Ha nemzeti szuverenitásunkat sértik, nem fogunk hallgatni. 

Az Egyesült Államok, amely a humanitárius segítségnyújtás egyik legfőbb vezetője az egész világon és amely országnak a tagjai életüket áldozzák fel, amikor milliókat szabadítanak fel az elnyomás és a zsarnokság alól, nem vehet részt képmutató testületek és intézmények munkájában, mivel az amerikaiak önzetlenül adják a vérüket, hogy segítsék a védteleneket.”

Pompeo Külügyminiszter erőteljesen kiállt Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet mellett, megdícsérve annak erőfeszítéseit. Haleyről szólva Pompeo kijelentette, hogy Haley, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete egy éven keresztül próbálta meg keresztülvinni az amerikai ajánlásokat, azonban munkája nem volt sikeres.” Ennek ellenére Pompeo szerint Haley “félelem nélkül, őszintén szenvedélyesen védi a biztonságot, a méltóságot és az emberi lények szabadságát a világ minden táján – mindezt az amerikai érdekek előtérbe helyezése mellett.”

Nikki Haley leszögezte, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából történő kilépés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tartaná be korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait. “Világossá akarom tenni, hogy ez a lépés nem azt jelenti, hogy feladnánk elkötelezettségünket az emberi jogok terén” – fogalmazott a Mike Pompeoval tartott közös sajtótájékoztatóján.

WBPI Barát Éva

(Az illusztráció forrása: USA State Department)